Макрон иска реформа на Шенген по подобие на еврозоната

Френският президент Еманюел Макрон говори по време на неофициална среща с министрите на вътрешните работи от ЕС, Франция, 2 февруари 2022 г. [Pool/EPA/EFE]

Шенгенското пространство без граници на Европейския съюз трябва да се управлява чрез редовни министерски срещи, точно както еврозоната, заяви френският президент Еманюел Макрон в сряда (2 февруари). Той добави, че това може да започне още следващия месец.

Опасенията за националната сигурност, вълните от миграция и най-вече пандемията  доведоха до възобновяването на граничния контрол в Шенгенската зона и до много критики за начина, по който тя функционира. Според критиците е подкопана идеята за ключовото постижение в Европа след Втората световна война.

В реч пред министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от блока, Макрон каза, че  „Шенгенският съвет“, ще оцени как функционира зоната без граници, но също така ще вземе съвместни решения и ще улесни координацията по време на криза.

„Този ​​Съвет може да стане лице на силна, защитена Европа, която се чувства комфортно да контролира границите си и следователно съдбата си“, посочи той в северния френски град Туркоан на белгийската граница. Той каза, че учредителното заседание може да се състои, когато министрите на правосъдието и на вътрешните работи на ЕС се съберат на 3 март.

Макрон сравни Шенген с друг голям проект на ЕС – еврото и каза, че има нужда от същия тип управление. Еврозоната се управлява от председателя на Еврогрупата, който в момента е  министърът на финансите на Ирландия Паскал Донъхоу.

Такова предложение ще се нуждае от подкрепата на други държави-членки, за да влезе в сила, въпреки че Париж обяви, че няма да изисква промяна в договорите на ЕС.

Еврозоната, както и Шенген, не са приели всички членове на ЕС. Еврозоната се състои 19 страни, а  Шенген обхваща повечето страни от ЕС, с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния. Хърватия обаче е близо до членство, а България и Румъния в момента са в процес на присъединяване към Шенгенското пространство. Освен това държавите извън ЕС Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн се присъединиха към Шенгенското пространство.

Европейският съюз е дълбоко разделен от години за миграцията и как да контролира общите външни граници на Шенген. Затова остава да се види колко много може да постигне Франция по време на шестмесечното си председателство на Съвета на  ЕС, което включва най-вече определяне на дневния ред на заседанията.

Макрон, който се очаква да се бори да бъде преизбран през април в кампания, доминирана до голяма степен от въпроси, свързани със сигурността и идентичността, каза, че се надява, че стъпка по стъпка може да спечели редица колебаещи се страни от ЕС.

„Трябва да реформираме Шенген“, каза той. „Не може да има свобода на движение, ако не контролираме външните си граници“.

Франция също така предложи спешна реакция, която да бъде задействана, когато външните граници на блока са застрашени.