Макрон не може да стане лидер на ЕС без съюзници

Италианският премиер Марио Драги и френският президент Еманюел Макрон на втория ден от срещата на върха в Брюксел, Белгия, 25 юни 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Излизането на Ангела Меркел от европейската сцена, на която тя доминираше 16 години, ще даде възможност на френския президент Еманюел Макрон да поеме европейското ръководство и да продължи с плановете си за по-независима Европа.

Не толкова бързо, казват обаче дипломати от страни от Европейския съюз.

Енергичният френски лидер се стреми да внесе яснота в стратегическия облик на блока, какъвто понякога липсваше при Меркел, често наричана „кралица на Европа“.

Директният стил на Макрон, съчетан с готовността му сам да оформи стратегията на ЕС, означава, че той ще се бори да влезе в обувките на Меркел, коментират висши дипломати от целия регион.

„Не, че Макрон не може да води Европа сам. Просто трябва да осъзнае, че трябва да бъде внимателен. Той не може да очаква хората да скочат на френската писта“, каза дипломат от една от страните-основателки на ЕС.

„Меркел имаше изключително място. Тя изслушваше всички, уважаваше всички.”, подчерта той.

Показателно е, че Макрон намери няколко бързи гласа на подкрепа сред европейските съюзници, когато Австралия отмени мегасделката за подводници.

Мълчанието посочи дълбоко противопоставяне сред страните с визията на Макрон за европейската отбранителна автономия и намаляване на зависимостта от военната защита на САЩ.

Въпреки усилията на Макрон да покаже на страните от Източна Европа повече топлота от миналите френски президенти, много държави от Балтийско до Черно море  виждат САЩ като единствения сигурен щит срещу Русия. Те бяха ужасени, когато френският президент каза, че НАТО е преживявала „мозъчна смърт“ и призова за диалог с Москва.

Офисът на Макрон не отговори на искане за коментар по критиките. Френските власти признават обаче, че стратегията му за ангажиране на руския президент Владимир Путин е дала оскъдни резултати.

„Можем да му кажем как ще завърши тази политика с Русия“, подигра се посланик от източноевропейска страна в Париж. „Разбираме, че Макрон се нуждае от контакти с Русия. Меркел също. Но не това е начинът”.

Ухажване на Драги и Рюте

Разбира се, Меркел поддържаше проекти, които дълбоко разделят членовете на ЕС, като газопроводът „Северен поток 2“ между Русия и Германия. Но тя винаги е била внимателна и е избягвала предизвикателна реторика, с която Макрон е свикнал, казаха дипломатите.

„Франция има визия, но често е твърде напориста и лидерството на Макрон понякога може да бъде разрушително“, казва Джорджина Райт от мозъчния тръст на Института Монтен в Париж. „Френско-германският тандем е много важен, но Макрон осъзнава, че това не е достатъчно“, добави тя.

Няколко дипломати посочиха двама лидери, които биха имали решаващо значение за бъдещите успехи на Макрон в Европа, независимо от резултата от коалиционните преговори в Германия след изборите в неделя, на които консервативният блок на Меркел се срина до рекордно нисък резултат – италианският премиер Марио Драги и нидерландският Марк Рюте.

Макрон вече започна да ухажва Драги, уважаван бивш шеф на Европейската централна банка, който има огромна заслуга за спасяването на еврото. Той покани италианеца в края на лятото, но посещението бе отменено поради сътресенията в Афганистан, твърди източник.

Той ухажва и Рюте, който успешно обедини група от консервативни по финансовите въпроси държави, известни като „пестеливите“.

Макрон бе казал веднъж на  Рюте „вие ставате все повече като нас, а ние-  все по-подобни на вас“, каза дипломат.

И петте висши дипломати, с които Ройтерс разговаря, заявиха, че много държави от ЕС сега се обръщат към идеите на Макрон. Столиците, които някога смятаха призивите за защита на европейските компании от азиатски или американски конкуренти за френски прищявки, сега са по-малко склонни да го направят, след като Пекин и Вашингтон приеха по-агресивни политики.

„Изглеждаше малко радикален, но открихме, че някои от нещата, за които той настоява, са доста разумни“, каза дипломат от балтийска страна.

Брекзит също промени динамиката в рамките на блока, докато Франция се готви да поеме ротационното председателство на ЕС през януари.

„Преди бяхме в състояние да се скрием зад британците, но загубихме голям гръб, зад които да се скрием“, каза дипломатът.