Макрон обяви национален план за възстановяване за 100 млрд. евро

[EPA-EFE/CHRISTOPHE ENA]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

ПАРИЖ

Макрон обявява национален план за възстановяване на стойност “поне 100 милиарда евро”. За да отбележи Деня на Бастилията на 14 юли, президентът Еманюел Макрон направи няколко съобщения за икономиката, пандемията, новото правителство и началото на учебната година. В очакване на масово увеличение на безработицата, което според прогнозите ще засегне между 800 000 и един милион души, френският президент обяви, че националният план за възстановяване ще включва дългосрочна схема за частична безработица в размер на 30 милиарда евро.

Прочетете повече от Ан Дамяни от EURACTIV.

///

БЕРЛИН

Меркел пътува до Бавария. Във вторник (14 юли) германският канцлер Ангела Меркел (ХДС) пътува до Бавария, за да се срещне с регионалния лидер Маркус Зьoдер (ХСС). Баварският лидер определи съвместната среща като “знак за помирение” след години на студени отношения между двете основни консервативни партии в Германия, – Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХДС). Прочетете повече от Кристина Госнер от EURACTIV Германия.

>> Прочетете още:  ‘Normandy format’ talks on Ukraine to be EU presidency priority, says Germany’s Maas

///

ВИЕНА

Хан очаква споразумение за бюджета на тази среща на върха. По време на срещата на върха на Европейския съвет в края на тази седмица трябва да бъде сключено споразумение за бюджета на ЕС и за Фонда за възстановяване. Това посочи австрийският еврокомисар по бюджета и администрацията Йоханес Хан. Той потвърди, че ребатите на Австрия ще възлязат на около 237 милиона евро. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

БРЮКСЕЛ

Нови правила за пътуване. Пътуващите, които се връщат в Белгия от така наречената “оранжева зона”, ще трябва да минат под карантина и да бъдат тествани за коронавирус, след като министерството на външните работи на Белгия за трети път промени правилата тази седмица. От вторник (14 юли) България също е в този списък.  Прочетете повече от Александра Брзозовски от EURACTIV.

///

ЛОНДОН

Великобритания изключва Huawei от изграждането на инфраструктурата на бъдещата си 5G мрежа, съобщи правителството във вторник (14 юли). Китайската компания незабавно призова администрацията на Борис Джонсън да преразгледа решението, което е съществено препятствие за бизнеса ѝ в Европа.

Прочетете цялата статия: Великобритания забрани на Huawei да изгражда 5G мрежата ѝ

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Мерките срещу коронавируса продължaват до края на юли. Италианското правителство ще удължи указа за мерките против пандемията до края на юли, съобщи министърът на здравеопазването Роберто Сперанса във вторник. Той добави, че “борбата с вируса не е приключила и трябва да бъдем предпазливи”. Маските и карантината за идващите от трети страни вече ще бъдат задължителни. Прочетете повече от Алесандро Фолис от EURACTIV Италия.

///

МАДРИД

Настоящи и бивши ръководители на правителството на Каталуния (което желае независимост) призоваха за разследване, след като се оказа, че говорителят на парламента в региона е бил предупреден, че мобилният му телефон е бил прихванат от шпионски софтуер. Производителите на софтуера твърдят, че той се продава само на правителствата за проследяване на престъпници и терористи. Прочетете повече тук.

///

АТИНА

Тайна среща в Берлин. По инициатива на германското председателство на ЕС, представители на Гърция, Турция и германското правителство се срещнаха в Берлин в понеделник (13 юли) в опит да направят първата крачка за намаляване на напрежението между Анкара и Атина. Прочетете повече от Сарантис Михалопулос от EURACTIV.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Германският министър на отбраната попари спекулациите за релокацията на американските войски. Потенциалното прехвърляне на американски войски от Германия в Полша трябва да бъде обсъдено първо от всички членки на НАТО. Това поясни германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер във вторник (14 юли) преди посещението си във Варшава в сряда. Прочетете повече тук.

///

БУДАПЕЩА / ЛИСАБОН

Унгарският парламент не приема еврофинансирането да е обвързано с върховенството на закона. Унгарският парламент, в който управляващата партия на премиера Виктор Орбан има голямо мнозинство, призова правителството във вторник (14 юли) да предотврати обвързването на европейското финансиране с върховенството на закона. Унгарският парламент нарече  това “политическа и идеологическа обусловеност”.  Прочетете повече от Владислав Максимов.

В същото време след среща с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща във вторник (14 юли), португалският премиер Антонио Коща посочи, че въпросите, свързани със “свободата и върховенството на закона”, не трябва да се засягат по време на преговорите за бюджета на ЕС, предаде RTP.

///

ПРАГА

Чешко-полски спор в дневния ред на ЕС. Депутатите от комисията по петиции на Европейския парламент призоваха Европейската комисия във вторник да започне процедура срещу Полша заради планираното разширяване на дейностите по добив на въглища в мина в Турув, разположена близо до чешката граница.

Въпреки че въглищната мина оказва негативно влияние върху живота и местните питейни източници в чешкия регион Либерец, решението на Полша да удължи добива с още шест години не е било обсъдено с чешките власти. Местните хора помолиха ЕС за помощ и петицията вече е подписана от повече от 13 000 души. (Анета Захова | EURACTIV.cz)

///

БРАТИСЛАВА

Министърът на образованието и магистърската му теза. Магистърската теза за борбата срещу тероризма и организираната престъпност на министъра на образованието Бранислав Грьолинг (“Свобода и солидарност”, “Демократи и реформатори”) – който има висше юридическо образование – е “компилация с елементи на плагиатство“. Грьолинг, освен всичко друго, е копирал бакалавърската си в магистърската си теза, без да го е отбелязал, което е нещо, което университетът му по това време е разрешавал.

Настоящият министър на образованието в Словакия обаче не планира да подаде оставка и отрича всякакви неправомерни действия. “Не съм вързан за този стол. Въпреки това, ще се стремя да спечеля доверието на академичната общност, защото искам да продължа с реформите”, коментира Грьолинг на пресбрифинг. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЗАГРЕБ

Хърватският премиер проведе телефонно обаждане с президента на Украйна Владимир Зеленски във вторник. Двамата обсъдиха икономическото сътрудничество и Пленкович изрази подкрепа за европейския път на Украйна. Освен това той изрази съболезнованията си за последните жертви на Украйна в Донбас. Премиерът подчерта, че Хърватия продължава да подкрепя мирните процеси в Украйна в рамките на “нормандския формат”, като изразявайки пълна подкрепа за териториалната цялост на страната. (Карла Юнинич, EURACTIV.hr)

>> Прочетете повече за предстоящите преговори в “нормандски формат” през август тук.

///

ЛЮБЛЯНА

Парламентът отхвърля временния универсален доход. Националният парламент отхвърли предложение от партията на бившия премиер Марян Шарец да изплаща по 100 евро на месец на всички словенски граждани през последното тримесечие на годината. Мярката цели борба с негативното въздействието на кризата с коронавируса.

(Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

///

СОФИЯ

САЩ подкрепя протестите в България. Посолството на САЩ обяви в понеделник вечерта, че подкрепя мирните демонстрации като основно демократично право на българските граждани и като знак за жизненото гражданско общество в страната.

“Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона”, се казва в съобщението на посолството. Главният прокурор Иван Гешев, който е основна мишена на протестиращите, не даде вид, че се разпозна в позицията на САЩ.

Във вторник бе шестият ден на протестите в България, в които се включиха хиляди хора, настоявайки правителството и генералният прокурор да подадат оставка.

Прочетете цялата статия на Красен Николов: САЩ подкрепиха протестите, Гешев хареса това

(Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

БУКУРЕЩ

Депутати приеха гражданска инициатива, която има за цел да забрани на осъдени лица да заемат публични длъжности. Инициативата, наречена “Без осъдени на публични длъжности”, инициирана от организацията “Спасете Румъния” преди няколко години, има за цел да включи в Конституцията разпоредба, според която гражданите, осъдени на затвор за престъпления, извършени с умисъл, вече не могат да бъдат избирани в местните органи за публичната администрация, в националния парламент или като държавни глави.

Сега инициативата трябва да мине през Сената, след което да бъде проведен референдум за промяна в Конституцията. (Богдан Нягу, EURACTIV.ro)

///

БЕЛГРАД

Седем неправителствени организации предупреждават за демократична криза в Сърбия. Седем граждански организации в Сърбия призоваха ЕС във вторник да защити основополагащите си ценности и правила и да поиска конкретни резултати в прилагането на принципите на правовата държава и основните демократични принципи в Сърбия. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

***