Макрон опитва да успокои топката след отхвърлянето на Гулар

Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен [EPA-EFE/Julien de Rosa]

Френският президент Еманюел Макрон направи опит да успоки напрежението след първоначалното си избухване заради отхвърляването на кандидатурата на Силви Гулар за член на Европейската комисия, предава EURACTIV Франция.

Видимо раздразненият Макрон пръв нарочи бъдещия председател на Комисията Урсула фон дер Лайен и „безотговорното“ поведение на Европейския парламент, след като евродепутатите отхвърлиха кандидатурата на Гулар през миналата седмица. След първите обвинения изглежда, че Макрон се опитва да успоки политическата игра.

В неделя (13 октомври), на работна вечеря с германския канцлер Ангела Меркел, френският президент каза, че ‚ЕС не може да си позволи лукса да бъде отмъстителен, да влиза в дребни спорове или да си създава още вътрешни кризи заради напрежението в света, което вече го засяга“.

Макрон ще се срещне с Урсула фон дер Лайен в понеделник (14 октомври) от 11 часа. И френският президент, и германският канцлер изглеждаха склонни да изпратят послание за сключване на политически мир.

„ЕС не може да си позволи разделение, слепота или слабост“, коментира Макрон, позовайваки се на икономически предизвикателства, международната нестабилност и Брекзит.

„Можем да работим за силна Комисия, основана на солидно мнозинство, което трябва да изградим и укрепим“, добави той.

Европейската седмица ще бъде особено натоварена. Френско-германските министри ще се срещнат в сряда (16 октомври) с Меркел в Тулуза. Целта е да демонстрира френско-германското промишлено сътрудничество, защото в града е разположена централата на европейския концерн Airbus.

В четвъртък и петък ще се проведе срещата на лидерите на ЕС в Брюксел. И за двете срещи френският президент вече определи своите приоритети. Макрон възнамерява да постави темата за климатичните промени заради липсата на общо европейско решение за постигането на въглероден неутралитет до 2050 г. Вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс настоява и за намаляване на въглеродните емисии с 55% до 2030 г.

Търговските въпроси също ще бъдат на водещо място в дневния ред заради заплахата за въвеждане на мита от САЩ. Темата за Брекзит трябва да заеме подобаващото си място, защото крайният срок 31 октомври наближава.

Лидерите на ЕС също ще обсъдят и ситуацията в Турция. Френският президент и германският канцлер вече осъдиха военната операция на Турция в Североизточна Сирия.