Макрон се зае да реши спора между България и Северна Македония

Визията на Франция е да изгради пространство на мир, стабилност и сътрудничество в Западните Балкани, да засили потока от хора и да създаде истинско европейско пространство, каза Макрон. [EPA-EFE / ANTONIO BAT]

През следващите месеци ще се опитаме да направим повече за стабилизиране на ситуацията между България и Северна Македония, каза френският президент Еманюел Макрон по време на посещението си в Загреб.

Визията на Франция е да изгради пространство на мир, стабилност и сътрудничество в страните от Западните Балкани, да засили потока от хора и да създаде истинско европейско пространство, добави той.

Ветото, наложено от България, остава последната пречка за насрочване на междуправителствена конференция, с която реално да започнат преговорите за еврочленство не само със Скопие, но и със съседна Албания, тъй като процесът за двете държави е обвързан.

Служебният български премиер Стефан Янев заяви в четвъртък, че страната „няма да отстъпи“ от позицията си за Северна Македония, която блокира страната кандидатка за членство в ЕС да започне преговори за присъединяване с Европейската комисия.

„България няма да отстъпи от позицията си за Република Северна Македония, защото тук става въпрос за български национални интереси, а също и за основни европейски правила, касаещи правата на гражданите на Европейския съюз“, категоричен бе Стефан Янев.

В момента служебното правителство полага усилия да обясни българската позиция на европейските ни партньори, защото досега тя не е била представена достатъчно добре, каза той. А партньорите ни в Брюксел вече дават положителни сигнали, но просто имат нужда от още време, за да разберат тезата на България, уточни Янев.

Последната среща на върха на Съвета на ЕС за годината ще се проведе на 14 декември, а Европейската комисия вече настоява за разрешаване на спора.

Северномакедонската медия „Слободен печат“, цитира постоянния представител на България в ЕС Румен Александров, който каза след заседание на Съвета по общи въпроси в Брюксел на 23 ноември, че Северна Македония все още не е изпълнила критериите за свикване на първата междуправителствена конференция.

Макрон: Хърватия е готова за Шенген

„Хърватия е готова за Шенген, тя показа силна организация и способност да защитава своите граници и външните граници на Съюза във връзка с борбата с контрабандата и потвърди способността си да контролира границите си“. Това посочи френският президент Емануал Макрон в четвъртък.

Хърватия подписа споразумение с Франция за закупуване на 12 френски бойни самолета “Рафал”  (Rafale) за нейните ВВС. За да отпразнуват случая, два многоцелеви самолета Dassault Rafale F3R прелетяха над Загреб, след като двете страни подписаха споразумението.

В речта си Макрон също така предупреди, че шенгенският режим се нуждае от реформа и че Франция ще работи по това през първата половина на следващата година по време на своето председателство на ЕС.

Хърватският премиер Андрей Пленкович посочи, че страната му ще допринесе за процеса на реформи като бъдещ член на Шенгенското пространство.

Европейската комисия оцени, че Хърватия отговаря на критериите за присъединяване към Шенгенското пространство през октомври 2019 г.

„През март ще говорим за Стратегическия компас на ЕС, това е стратегически въпрос, за Европа, в която искаме повече суверенитет, която трябва да бъде по-обединена, да запази влиянието си в рамките на НАТО, но също така да може да гарантира собствената си сигурност. Отговорът ще бъде европейски, но ще бъде и двустранен, поради което съм наистина доволен от това стратегическо партньорство, което току-що подписахме. Това ще даде възможност за съвместни действия в Западните Балкани и в Европейския съюз“, добави Макрон.

„Френската визия е да се изгради пространство на мир, стабилност и сътрудничество и да се засили потокът от хора. Искаме да превърнем този регион (Западните Балкани) в истински европейски регион“, добави той.