Малта отказа да приеме кораб с мигранти

Малтийското правителство отхвърли искане на кораб на неправителствена организация Sea-Eye. [EPA-EFE / FRANCESCO RUTA]

Малтийските власти отказаха миналата седмица да разрешат на над 200 мигранти, спасени в тяхната морска зона, за слязат в страната.

Мигрантите, включително четири бременни жени и осем деца, две от които са ранени, бяха спасени при четири операции в четвъртък и петък. Малтийското правителство отхвърли искане на кораб на неправителствената организация Sea-Eye да приеме мигрантите.

Едно дете на борда е със счупена ръка, а друго със счупен пръст, докато две бременни жени страдат от болки в стомаха. Няколко души се и наложило да бъдат лекувани от химически изгаряния и хипотермия.

Местните медии съобщиха, че властите са казали: „Малта не е в състояние да ви осигури безопасно място“.

Те са предложили корабът да се отправи към следващото безопасно пристанище в Тунис.

Малта отказа няколко мисии през последните години, включително една през 2020 г. Правителството обяви тогава, че  повече не може да гарантира спасяването на мигранти или да допуска дебаркирането им на своя територия по време на предизвиканото от коронавируса извънредно положение. Решението бе взето, защото ресурсите на острова се използват в прилагането на мерките за спиране на разпространението на коронавируса, както и заради риска самите мигранти да са носители на вируса.

Страната също така координира с либийската брегова охрана връщането на хора, където са изправени пред задържане в центрове, управлявани от милиции.

Попадналите в тези центрове разказват,  че са били изправени пред изнасилване, изтезание, изнудване и дори смърт.

Всяка година десетки хиляди мигранти се стремят да преминат през Централното Средиземноморие от Северна Африка, главно от Либия и Тунис. Опасните пътувания често са смъртоносни, а пътуванията се усложняват още повече от зимното време.