Марио Драги упрекна страните от ЕС, които не искат бежанци

"Европа, обединена от толкова много принципи, не е в състояние да се справи с проблема и това е трън в самото съществуване на блока“, каза Марио Драги. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Италианският премиер Марио Драги заяви на пресконференция в четвъртък, че управлението на хуманитарната криза в Афганистан показва, че ЕС не се справя по отношение на миграцията.

„Европа, обединена от толкова много принципи, не е в състояние да се справи с проблема и това е трън в самото съществуване на блока“, каза той преди да замине за Марсилия, където се срещна с френския президент Еманюел Макрон.

Двамата лидери обсъдиха ситуацията в Либия и укрепването на двустранните връзки, но най-вече говориха за Афганистан, ролята на ЕС в управлението на кризата и евентуалната извънредна среща на Г-20, предложена от Италия. Вече е плaнирaнa среща на формата в крaя нa oктoмври, но Италия смята, че лидерите трябва да разговарят извънрeднo. В момента се водят преговори с всяка страна.

„Ще видим какво ще се случи в Ню Йорк“, каза Драги и добави, че „все още не е моментът, в който имаме ясни стратегии, но все пак мисля, че срещата на Г -20 ще се състои“.

По отношение на хуманитарната ситуация двамата се съгласиха, че страните от ЕС трябва да свършат по-добра работа с управлението на кризата, като разкритикуваха онези държави членки, които отказват да приемат повече афганистански бежанци.

„Европейският съюз все още не е в състояние да управлява подобни кризи, а някои държави вече казаха, че не искат никакви афганистанци. Как можеш да кажат такова нещо?“, коментира  Драги.

Италианският премиер обясни също, че правителството е решило да отпусне 120 милиона евро в подкрепа на афганистанците, които искат да избягат от Кабул.

„За тях ще има специален път и те веднага ще получат статут на бежанец, в допълнение към ваксината срещу COVID-19“, добави Драги.