Мария Габриел получи еднодушно одобрение от комисиите на Европарламента

Мария Габриел [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Мария Габриел бе единодушното одобрена за член на Европейската комисия след изслушването й от комисиите по култура и образование, както и по индустрия, изследвания и енергетика на Европейския парламент. Това съобщи председателят на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер.

Габриел е номинирана за еврокомисар по младежта и иновациите в новата Европейската комисия. Досега тя беше комисар по цифровата икономика и общество.

На 17 октомври Европейският парламент ще излезе с обща оценка за кандидатите за еврокомисари. На 23 октомври целият състав на новата ЕК да бъде гласуван от Европейския парламент в Страсбург.

Двама кандидати за комисари бяха дисквалифицирани от правната комисия на ЕП. Единият е Рована Плумб от Румъния, предложена за ресор “Транспорт”. Другият е Ласло Трочани от Унгария с ресор “Разширяване”. Съмненията за Плумб бяха предизвикани заради изтеглен от нея заем за близо 1 млн. евро, а за Трочани заради взаимодействието на негова кантора с дейността на правителството.

По време изслушването Мария Габриел трябваше да отговоря на общо 50 въпроса и говори близо три часа. Тя започна обръщението си на български език, но после отговаря на въпросите предимно на френски език.

“Радвам се, че много от инициативите в предишния ми ресор може да получат ново измерение. И вярвам, че в следващите часове в диалог ще набележим нови идеи, средства и инструменти за нашите научни изследователи, за иноваторите, за университетите, за учителите, за спортистите, за младите хора, за творците”, каза Габриел, цитирана от БНР.

Мария Габриел изрази подкрепа за тройно увеличение на бюджета на ЕС за научни изследвания и образование. Според нея тези пари са вложение в бъдещето.

Българският евродепутат Иво Христов (Алианс на социалистите и демократите) попита какви мерки смята да предприеме Гария Габриел, за да стимулира професионалното развитие на европейските изследователи и да бъде овладяно “изтичането на мозъци”. Принудителната вътрешна миграция на научни работници има в рамките на ЕС поради безпаричието в някои държави, но има и миграция извън ЕС – в посока САЩ и други държави, напомни Христов.

Габриел декларира, че ще работи за повишаване на заплатите на европейските учени и отбеляза, че на основата на тяхната работа може да се постигне стремежът на ЕС за природосъобразен живот.

“Надявам се г-жа Габриел, която познава проблемите на българската наука и образование, да стори необходимото като комисар, за да спре паническото евакуиране на младите от България”, каза Христов.

По време на изслушвването Габриел посочи, че 10 на сто от брутния вътрешен продукт на ЕС се дължат на космическите технологии. “Ще закъснеем безвъзвратно, ако не използваме сега възможността да инвестираме в образованието и научните изследвания”, каза тя.

Габриел изрази подкрепа за академичната свобода, включително за начините на финансиране на висшите училища. “Ако искаме да убедим младите да останат в своя регион, трябва да им дадем перспективи”, добави тя.

Според нея европейските държави трябва да оказват натиск върху над държавите членки, за да осигурят участието на всички граждани в образователната система, включително сред малцинствата. “Необходимо е да се работи с общностите и родителите”, предложи Габриел по повод образованието на ромите.

В заключение Мария Габриел разказа на евродепутатите накратко историята на химна на българската просвета “Върви, народе възродени” и рецитира част от стиховете на Стоян Михайловски, което бе посрещнато с аплодисменти от членовете на ЕП.

Както писа Светослав Терзиев, колумнист във в. СЕГА, Габриел заложи на добре заучен брюкселски новоговор, който омая евродепутатите.