Масови протести срещу задължителната ваксинация във Франция

Хиляди протестиращи се събраха на площад Трокадеро близо до Айфеловата кула по време на демонстрация срещу мерките за овладяване на COVID-19 в Париж, Франция, 24 юли 2021 г. [EPA-EFE / IAN LANGSDON ]

Френската полиция за борба с безредиците разпръсна със сълзотворен газ в събота (24 юли) протестиращи срещу ограниченията заради COVID-19 и кампанията за ваксинация в центъра на Париж.

Полицията опита да изтласка демонстранти близо до гара „Сен Лазар“ в Париж, след като протестиращи преобърнаха полицейски мотоциклет, управляван от двама служители на реда.

На видеоклипове се вижда силно полицейско присъствие по столичните улици. Сблъсъци между полицията и демонстрантите избухнаха и на “Шанз-Елизе“, където силите на реда използваха сълзотворен газ, а трафикът беше спрян.

На поредния протест, организиран от крайнодесни политици в Западен Париж, демонстрантите, които се противопоставят на антикоронавирусните мерки, носеха транспаранти с надпис “Спрете на диктатурата“.

Бяха планирани протести в много градове, включително Марсилия, Монпелие, Нант и Тулуза.

Официален представител на френското вътрешно министерство заяви, че 161 000 души са  участвали в демонстрацията в цялата страна в събота, спрямо 114 000 седмица по-рано.

Френските депутати трябваше да гласуват този уикенд за законопроект, изготвен от правителството, целящ създаването на здравна карта и задължителна ваксинация за здравните работници.

Парламентът одобри закон за задължителна имунизация на медицинския персонал. Освен това се въвежда и изискване за пропуск, за да се ползват редица услуги.

В музеи, кина, плувни басейни вече може да се влиза само с ваксинационен сертификат или отрицателен тест. Същото ограничение ще бъде наложено и за ресторантите, както и при пътуванията с влак или автобус на дълги разстояния.