МВР: Не експулсираме заради Ердоган, а връщаме в страна на произход

Селахаттин Юрюн [в. "Сега"]

Министерството на вътрешните работи отрече да е експулсирало или депортирало турски гражданин след телефонния разговор на премиера Бойко Борисов с турския президент Реджеп Ердоган. В специално съобщение на МВР се казва, че спрямо Селахаттин Юрюн в петък, 18 септември, е приложена процедурата |”връщане до страна на произход”.

В събота се разбра, че Юрюн е изведен от страната въпреки висящото му съдебно производство срещу отказа да получи убежище у нас. Процесът за бежанския му статут е насрочен за 29 септември.

Адвокатът на Юрюн, Валерия Иларева, каза пред в. “Сега”, че в петък той й се е обадил, че служители на “Миграция” го вземат от Затворническото общежитие в Казичене, но не му казват къде ще го водят. “Те отказаха да разговарят с нас. Подадохме спешно искане до съда в Страсбург да се спре депортацията, но разбрахме от трети лица, че веднага същия ден г-н Юрюн е депортиран в Турция” допълва адвокатът.

Пред изданието МВР обяснява в събота е, че до понеделник няма кой да даде коментар по случая. Все пак в неделя, 20 септември, е публикувано официално съобщение.

В него се обяснява, че Юрюн е изтърпял 9-месечна присъда в България и след това, тъй като е бил незаконно пребиваващ в страната, на 18 септември гранична полиция е приложила мярката “връщане до страна на произход” в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция. От съобщението не се разбира за какво е бил осъден турският гражданин.

Процедурата по изпълнение на мярката е започнала още на 2 септември, след правосъдното министерство, което отговоря за затворите, е информирало МВР, че Юрюн ще бъде освободен на 18 септември. “След извършени справки в информационните масиви на МВР е установено, че лицето е с отказан статут на бежанец и с наложена административна мярка “връщане до страна на произход” от 18 декември 2019 г., съгласно член 41 от Закона за чужденците в Република България”, обяснява МВР. И допълва, че не е имало данни за промяна на статута на Юрюн. Затова и гранична полиция приела, че няма правни пречки, създала организация “незабавно след освобождаването на Селехаттин Юрюн от затвора в София той да бъде изведен извън общите граници на Европейския съюз”.

МВР добавя, че след сключването на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, от 2016 г. досега само от територията на България са били изведени 431 души, пребиваващи незаконно у нас.

Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция от 2016 г. се отнася за граждани от трети страни, например от Сирия или Пакистан, не за турци. Абсурд е МВР да се позовават на това споразумението, когато става дума за екстрадиране, какъвто очевидно е Селахаттин Юрюн, коментира пред EURACTIV бивш заместник шеф на консуската служба на Външно.