„Медийна свобода в капан“: България вече е 112-а в класацията на „Репортери без граници“

България падна още едно място надолу в класацията за свобода на медиите на международната организация „Репортери без граници“. Страната ни вече е на 112-о място сред 180 страни и все така най-зле в ЕС. На европейската карта България е единствената, която свети в червено. В класацията компания й правят Бразилия на 111-о място и Индонезия на 113-о.

„Медийна свобода в капан“ е озаглавена частта за България в доклада на организацията. В него пише, че малкото журналисти, които казват истината, са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, но и на сплашване и насилие. Ситуацията с медиите е много тревожна, защото насилието над журналистите не се разследва и осъжда, пише в доклада.

В документа се припомня полицейският побой над журналиста на свободна практика Димитър Кенаров по време на антиправителствените протести миналия септември. Споменава се и как маскирани биха журналиста Слави Ангелов пред дома му през март 2020 г. Друг разследващ репортер – Николай Стайков, получи смъртни заплахи през юни 2020 г., след като пусна документален филм за корупцията по високите етажи на съдебната власт, пише в доклада.

В него се казва още, че журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията заради работата си, а политици и олигарси поддържат отношения, белязани с корупция и конфликти на интереси в проправителствените медии.

Делян Пеевски, олигархът, който беше въплъщението на това изкривено състояние, продаде своите издания, но влиянието му върху медиите продължава да бъде проблематично, отбелязват Репортери без граници. И напомнят, че правителството разпределя евросредствата и публично финансиране за медии с пълна липса на прозрачност, което насърчава получателите на тези облаги да са благосклонни към правителството.

В доклада като заплаха за печата се отбелязва и съдебният тормоз над независими медии, като „Биволъ“ и групата „Икономедиа“. Припомня се и оправдателната присъда на един от собствениците на „Икономедиа“ – Иво Прокопиев, който през юни 2020 г. на първа инстанция бе оправдан по обвинения, които изглежда са били политически мотивирани.

Черната овца на ЕС

Асоциацията “Репортери без граници”, която по-рано нарече България “черната овца” на ЕС по отношение на свободата на словото, посочва, че малкото свободни журналисти са постоянно подложени не само на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, но и на сплашване и насилие.

Медийната свобода в ЕС

Някои европейски страни заемат първите места в света по отношение на медийната свобода, но ситуацията в ЕС става все по-разнородна.

Годишният индекс, който оценява свободата на печата в 180 държави и територии, разкрива, че журналистиката е “напълно блокирана или сериозно затруднена” в 73 държави по света и “ограничена” в 59 други – което е общо 73% от всички оценени държави.

Репортери без граници категоризират държавите по свободата на словото, с помощта на цветова схема, варираща от добра (бяла), доста добра (жълта) до проблемна (оранжева), лоша (червена) и много лоша (черна).

От приемането на настоящия метод за оценка през 2013 г. до момента е нямало толкова малко страни, оцветени в бяло, което демонстрира ситуацията на медийната свобода в световен мащаб.

Тази година само 12 или 7% от 180-те страни в индекса предлагат благоприятна среда за  развитието на журналистика. Миналата година те са били 13 или 8% от всички държави.

Германия пада с две места в класацията до 13-о място. От “Репортери без граници” посочиха, че промяната се дължи на десетките германски журналисти, които са били нападнати от екстремисти и вярващи в конспиративни теории по време на протести срещу ограничителните мерки срещу пандемията.

Северни успехи

Индексът за 2021 г. показва успеха на подхода на скандинавските държави в отстояването на свободата на печата.

Норвегия е на първо място в индекса за пета поредна година, въпреки че нейните медии се оплакват от липса на достъп до публична информация, свързана с пандемията.

Финландия запазва втората позиция, а Швеция се изкачва с едно място, за да си върне третото място, което отстъпи на Дания миналата година.

Страните от ЕС се класират по следния начин като Финландия е първа, а България последна:

Финландия 2, Швеция 3, Дания 4, Холандия 6, Португалия 9, Белгия 11, Ирландия 12, Германия 13, Естония 15, Австрия 17, Люксембург 20, Латвия 22, Кипър 26, Литва 28, Испания 29, Франция 34, Словакия 35 , Словения 36, Чехия 40, Италия 41, Румъния 48, Хърватия 56, Полша 64, Гърция 70, Малта 81, Унгария 92, България 112.

В сравнение с класацията за 2020 г., Гърция, където наскоро бе убит известен журналист, пада с пет места в класацията, Унгария с три, Полша и Словакия с две места, а Румъния и България с едно място. Хърватия се е покачила с три места в индекса.

България стс своето 112 място е на най-ниската позиция в ЕС и в Западните Балкани. Босна и Херцеговина е на 58 място, Косово 78, Албания 83, Северна Македония 90, Сърбия 93 и Черна гора 104.