Меркел е твърде заета, за да мисли за живота след канцлерството

Германският канцлер Ангела Меркел получава букет цветя по случай своя 67-и рожден ден преди седмичното заседание на германския федерален кабинет, Берлин, Германия, 21 юли 2021 г. [Pool / EPA / EFE]

Германският канцлер Ангела Меркел даде ясно да се разбере в четвъртък (22 юли), че ще продължи да работи по въпроси като изменението на климата до последния си ден на поста. Невъзмутимо, както винаги, разказа за част от плановете си, след като напусне канцлерството си след изборите на 26 септември.

Меркел ръководи Германия в продължение на 16 години, като управляваше най-голямата европейска икономика през глобалната финансова криза, дълговата криза в еврозоната, мигрантската криза и пандемията от коронавируса. Тя не се кандидатира за пети мандат.

“Всяка седмица има предизвикателства. Погледнете събитията, пред които сме изправени в момента- нарастващи случаи на коронавирус и ужасни наводнения. Не може да се каже, че няма проблеми, които чакат решение“, каза Меркел на последната си годишна лятна пресконференция.

“Има изисквания към мен, докато съм на поста ще продължа да работя по този начин до последния си ден“, каза консервативният канцлер, която е известна с трезвото си отношение към проблемите.

67-годишнината физичка, която е израснала в комунистическа Източна Германия, каза, че не е разсъждавала много върху това, което би направила, когато се оттегли.

“Има малко време и пространство, за да се мисли за времето след това“, каза тя на въпрос на журналисти за плановете си.

През последните няколко седмици тя направи нещо като прощално турне, като посети Съединените щати и Великобритания.

Промените в климата

Въпреки това, в самоуверена поява, в която се усмихна и направи няколко иронични коментара, Меркел намекна, че все още може да играе роля в плановете на Европейския съюз за опазване на климата, наречена “Подготвени за 55“.

Тя заяви, че тежките преговори по този въпрос могат да започнат, докато се формира ново германско правителство. “Искаме да сме сигурни, че имаме добро представяне“, добави канцлерът.

Меркел бе наречена “климатичен канцлер“ през 2007 г., защото настояваше за преминаване към възобновяема енергия в Германия. Сега тя призна, че темпът на промяна е бил твърде бавен.

“Мисля, че съм изразходвала много енергия за опазване на климата. И все пак съм достатъчно научно подготвена, за да видя, че обективните обстоятелства показват, че не можем да продължим с това темпо и трябва да се движим по-бързо.“, подчерта тя.

Като първата жена канцлер на Германия, Меркел се старае да не се представи за силна феминистка. Запитана за характеристиките на жените в политиката, тя направи критичен коментар.

“Има тенденция за копнеж сред жените за ефективност“, каза тя и добави, че има и изключения. Тя каза, че други жени са направили повече за равенството от нея, но че е постигнала и тя е постигнала резултати.

Меркел, жена-лутеранка в доминирана от мъже традиционно католическа партия, беше изненадана, когато я попитаха къде ще бъде в изборната нощ. Тя отговори, че не е мислила за това, но ще поддържа връзка с партията си.

Тя не показа никаква емоция за предстоящото си заминаване, само отбеляза: “Обикновено забелязваш това, което напускаш щом вече го нямаш“.