Меркел и фон дер Лайен начело на Европа

Двете са не само партийни колеги от Християндемократическия съюз (ХДС). Меркел вкара фон дер Лайен в първия си правителствен кабинет през 2005 г., за да изпълнява функциите на министър по въпросите на семейството и жените. EPA-EFE/JOHN THYS / POOL [EPA-EFE/JOHN THYS / POOL]

Заедно те управляваха Германия в продължение на 15 години. Сега те стоят начело на Европа. Със започването на германското председателство на ЕС канцлерът Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подготвят планове за излизане на Европейския съюз от кризата, предава EURACTIV Германия.

Фон дер Лайен и Меркел обсъдиха как могат да използват германското председателство, за да изведат Европа от кризата в четвъртък (2 юли).

По време на пресконференцията, която последва, приятелството помежду им беше очевидно. Двете се смееха и се обръщаха една към друга на малко име, а фон дер Лайен спомена радостта и сърдечността помежду им.

Споделено минало

Меркел и фон дер Лайен са не само партийни колеги от Християндемократическия съюз (ХДС). Меркел вкара фон дер Лайен в първия си правителствен кабинет през 2005 г., за да изпълнява функциите на министър по въпросите на семейството и жените.

Преди да се премести в Брюксел, фон дер Лайен беше постоянен член на кабинета на Меркел, служеща като министър на труда, а след това и като министър на отбраната – последният “оцелял” политик от първото правителство на Меркел.

Въпреки това през тези 15 години отношенията между двете не винаги са били така хармонични. Фон дер Лайен имаше два шанса да стане първата жена президент на Германия през 2004 и 2010 г., но и два пъти Меркел избра друг кандидат.

Това сигурно е било особено болезнено през 2010 г., когато медиите заговориха за фон дер Лайен като по-вероятния кандидат.

По-късно обаче, когато Меркел беше критикувана заради политиката ѝ за бежанците, министърът на отбраната застана зад лидера. А когато през 2017 г. фон дер Лайен бе под прицел заради отношенията си с десни екстремисти, Меркел я увери, че има “цялата подкрепа, от която се нуждае”.

Китай

Пресконференцията многократно зачеркна темата за Китай и европейската реакция на закона за сигурност в Хонконг. Председателят на Еврокомисията определи отношенията между ЕС и Китай като много сложни, като посочи, че азиатската страна е както важен партньор, така и системен съперник.

Меркел и фон дер Лайен подчертаха, че искат да говорят с Пекин не само по икономически въпроси, но и по такива, касаещи правата на човека. Меркел посочи, че  е необходимо да се обсъди дали и как принципът “една държава, две системи” все още може да съществува след приемането на закона за сигурност.

Фон дер Лайен не засегна въпроса за възможни санкции, но посочи, че Китай трябва да проявява интерес към функциониращи търговски отношения. Ако Европа покаже единна и уверена позиция, добави тя, това би имало дългосрочен ефект в Китай.

Що се отнася до сключването на търговско споразумение след Брекзит, належащ въпрос за германското председателство на ЕС, Меркел посочи, че работата тече с пълна сила. Тя обаче добави, че постигането на споразумение няма да бъде на всяка цена.

“Трябва да се подготвим за всички варианти”, коментира Меркел, визирайки сценарий без сделка. Тя добави, че това ще бъде осъществено съвместно с Европейската комисия.

МФР: Постигане на споразумение това лято

С оглед на предстоящата среща на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС, насрочена за 17-18 юли в Брюксел, която ще се фокусира върху преговорите за многогодишната финансова рамка (МФР), Меркел коментира, че се надява тя да доведе до постигането на споразумение.

Очакват се тежки преговори, особено с т. нар. “Пестелива четворка” – Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия, които все още отхвърлят идеята за отпускане на помощ под формата на субсидии.

Наскоро нидерландският премиер Марк Рюте затвърди позицията си пред италианския вестник Corriere della Sera, но за първи път даде сигнали, че е отворен за компромиси.

Меркел увеличи натиска върху “Пестелива четворка” като отказа да отложи преговорите. Тя посочи, че не вижда друг вариант освен постигане на споразумение това лято.