Меркел: Руската агресия срещу Украйна трябва да доведе до европейски санкции

Германският канцлер Ангела Меркел и министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки след разговори в Берлин, Германия, 25 ноември 2021 г. [EPA-EFE/MARCIN OBARA]

Европейският съюз трябва да бъде готов да въведе още санкции срещу Русия, ако ситуацията в и около Източна Украйна или на границата между Беларус и Полша ескалира, заяви германският канцлер Ангела Меркел в четвъртък (25 ноември).

На съвместна пресконференция в Берлин с полския си колега Матеуш Моравецки, напускащият канцлер каза, че Европейският съюз трябва да бъде единен по въпросите за „въоръжаването“ на мигрантите от Беларус, които щурмуват полската граница, и разполагането на руски войски близо до границата й с Украйна.

ЕС и НАТО изразиха загриженост за засиленото военно присъствие на Русия до украинските граници.

В също време Москва обвини САЩ, НАТО и Украйна в провокативно и безотговорно поведение, като посочи доставките на оръжие от САЩ за Украйна, използването от Киев на турски дронове срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна и военните учения на НАТО близо до нейните граници.

„Всяка по-нататъшна агресия срещу суверенитета на Украйна ще има висока цена“, каза Меркел и добави, че разведряването на ситуацията винаги трябва да бъде предпочитаният вариант.

Украйна се надява да се присъедини към НАТО като гаранция, че атака срещу нейна територия ще предизвика не само санкции, но и военен отговор.

По-късно канцлерът разговаря по телефона с президента на Украйна Володимир Зеленски. От пресслужбата му казаха, че двамата са се споразумели за необходимостта от координиран отговор на „заплахи“ от Русия.

И Русия, и Украйна, проведоха военни учения през седмицата на фона на нарастващо напрежение между двете страни. Междувременно хиляди мигранти от Близкия изток и други горещи точки са блокирани на източната граница на Европейския съюз. Брюкесл казва, че е тази криза е създадена от президента на Беларус Александър Лукашенко.

Полша е разположила военни и полицейски сили на границата, за да предотврати преминаването на групи мигранти от Беларус. Моравецки подчерта че по този начин Полша защитава ЕС и Германия от „голяма вълна“ от мигранти и допълни, че блокът трябва да обмисли допълнителни санкции срещу Минск.

ЕС обвинява Минск, че вкарва мигранти в страната и ги изтласква през границите на ЕС. Лукашенко fобаче категорично отрича обвиненията, че се опитва да дестабилизира западните си съседи и целия блок заради наложените му санкции.

Меркел посочи, че Полша прави всичко възможно, за да избегне по-нататъшна ескалация на границата, но изрази загриженост за лошите условия, пред които са изправени мигрантите. Тя заяви, че Германия иска да види „хуманни“ условия към хората.