Меркел ще се срещне за последен път с балканските лидери

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Белград в понеделник. [EPA-EFE/ Filip Singer]

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Белград в понеделник, където ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич, за да обсъди политическото и икономическо сътрудничество и процеса на интеграция в ЕС.

На следващия ден германският канцлер ще отпътува за Тирана, където ще се срещне с албанския премиер Еди Рама и след това ще обядва с премиерите на всичките шест държави от Западните Балкани и страните от ЕС – Сърбия, Косово, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, и Северна Македония.

Германският посланик в Сърбия Томас Шиб заяви по време на среща с президента Вучич в сряда, че посещението на Меркел, въпреки че идва в края на мандата й, изпраща силен сигнал, че Сърбия и регионът остават на високо място в дневния ред на Германия.

Вучич каза, че нейното посещение е „голяма чест за Сърбия и възможност да й благодари за всичко, което е направила за страната и региона по време на дългия и успешен мандат“.

„Стартирането на Берлинския процес по предложение на германския канцлер създаде различна атмосфера и нови възможности за сътрудничество в Западните Балкани, като направи региона по-мирен и стабилен“, добави той.

Междувременно в Германия номинираният от социалдемократите за канцлер на федералните избори Олаф Шолц от аутсайдер се превърна във фаворит. От мнозина той е възприеман като истински наследник на напускащия канцлер.

През юни шансовете на сегашния финансов министър да бъде избран  изглеждаха нищожни и той изоставаше в социологическите проучвания много след ХДС на Меркел.

След силни два месеца и редица грешки от страна на опонентите му, рейтингът на Шолц скочи и редица скорошни проучвания го поставят на първо място.

В реч пред Бундестага във вторник Шолц подчерта значението на германското лидерство в ЕС. „Трябва да бъдем страната, която се чувства отговорна за съвместния напредък в Европа и насърчаването на по-нататъшната интеграция“, каза той.