Местните избори стабилизираха управляващата коалиция

write-593333_1280 [Pixabay]

Управляващата партия ГЕРБ печели местните избори, макар и резултатът й да е по-лош от този на предишните местни избори. Това показват засега данните на Централната избирателна комисия след вота в неделя (27 октомври). Така местните избори стабилизираха управляващата коалиция.

Кандидатите на ГЕРБ печелят още на първи тур в 7 областни града – Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Кюстендил (в коалиция), Монтана (в коалиция) и Стара Загора.
Вероятно е да се окажат победители и във Варна, Търговище и Хасково. Но в тези градове трябва да се изчакат окончателните резултати, за да стане ясно дали имат над 50% от бюлетините.

В София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) води с 36.34% пред бившия омбудсман Мая Манолова (26.73%), която влезе в битката като независим кадидат, подкрепен от БСП. Трети и четвърти са Борислав Игнатов от “Демократична България“ (13.27%) и Борис Бонев (Спаси София) с 11.27%. В общинския съвет местната коалиция между ГЕРБ и СДС печели 31.56%, а на второ място е БСП с 17.44%. Трета е “Демократична България“ с 15.61%.

В по-големите градове няма да има мнозинство в общинските съвети. На повечето места подкрепата за управляващата партия за варира между 30 и 35%.

Борисов: Промяната започва от ГЕРБ

“Всички обичат да говорят за промяна, но промяната започва от ГЕРБ. Ние направихме големи промени в партията и особено в София, и те дадоха резултати. За мен като лидер на партия е важен един резултат и това е безапелационната победа над БСП навсякъде, в София двойно. Дали ще се опитат сега с мимикрия, като гущери с опашките и хамелеони да водят пазарлъци с други партии, не ме интересува.” Това коментира премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя вечерта, след като станаха ясни резултатите от местните избори в страната.

“Десните хора по принцип са демократи, мислещи хора, разсъждаващи. Ако те считат, че тези кукувици са промяна, костинбродска промяна, ако БСП с половината от гласовете на ГЕРБ е промяната в София, да я подкрепят и да им е честито. Аз съм демократ, вярвам на инстинкта на хората”, коментира още той. Запитан дали победата на Йорданка Фандъкова на втория тур е сигурна, лидерът на ГЕРБ отвърна: ” Никога нищо не е сигурно в тоя живот. Благодаря на Господ, че ме подкрепи за кой ли път срещу тези лоши хора, защото точно тези, които са най-корумпираните, най-крадливите, говорят, че ще бъдат промяна – толкова са забавни, но благодаря на инстинкта на народа и на Бог за това, което направи за нас“, допълни Борисов.

Всички обичат да говорят за промяна, но промяната започва от ГЕРБ. Ние направихме големи промени в партията и особено в София, и те дадоха резултати. За мен като лидер на партия е важен един резултат и това е безапелационната победа над БСП навсякъде, в София двойно. Дали ще се опитат сега с мимикрия, като гущери с опашките и хамелеони да водят пазарлъци с други партии, не ме интересува”. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя вечерта след като станаха ясни резултатите от местните избори в страната.

Той поздрави останалите кандидати и остави на тяхната съвест да решат какво да предприемат в градовете, където ще има балотаж.

“Десните хора по принцип са демократи, мислещи хора, разсъждаващи. Ако те считат, че тези кукувици са промяна, костинбродска промяна, ако БСП с половината от гласовете на ГЕРБ е промяната в София, да я подкрепят и да им е честито. Аз съм демократ, вярвам на инстинкта на хората”, коментира още той.

Запитан дали победата на Йорданка Фандъкова на втория тур е сигурна, лидерът на ГЕРБ отвърна: “Никога нищо не е сигурно в тоя живот. Единственото сигурно нещо е Орландовци. Всичко останало само Господ знае. Благодаря на Господ, че ме подкрепи за кой ли път срещу тези лоши хора, защото точно тези, които са най-корумпираните, най-крадливите, говорят, че ще бъдат промяна – толкова са забавни, но благодаря на инстинкта на народа и на Бог за това, което направи за нас”.

БСП призовава за активност на балотажа

БСП разтълкува резултата от изборите като завръщане в местната власт и пропукване на крепости на ГЕРБ. Левицата изчисли, че има почти двойно по-висок резултат от местния вот през 2015 г. “Няма окончателни резултати, но с увереност казвам, че БСП се завръща в местната власт. Имаме почти двойно по-голяма подкрепа за партията от 2015 г. Временните резултати показват, че БСП е на балотаж в 15 областни града. В няколко сме първа политическа сила. Знакови крепости на ГЕРБ се пропукаха”, коментира Кирил Добрев, който е зам.-председател на социалистическата партия.

Той призова хората да са активни на балотажа. “Не мога да не отбележа  ниската избирателна активност. Тя засилва влиянието на корпоративния  и купения вот, който е най-силно изразен на местните избори. Обръщам се към всеки български гражданин – един свободно изразен глас убива един купен корпоративен глас. Призовавам всички свободни български граждани да излязат да гласуват на балотажа след една седмица”, каза Добрев.

Балотаж между ГЕРБ и БСП ще има в десет областни града. В това число влиза и София, ако се приеме, че бившият омбудсман и бивше острие на партията Мая Манолова е кандидат на социалистите. Освен София това са Благоевград, Ловеч, Перник, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян и Шумен и София. БСП има по-големи шансове за победа в Русе, Перник и Разград.

ГЕРБ ще се бори на балотажи за още четири областни града – Пловдив, Видин, Добрич и Плевен.

Управляващата партия има най-слаби резултати в Пазарджик и Ямбол. В Пазарджик досегашният кмет Тодор Попов ще се бори на втори тур най-вероятно срещу Благо Солов от БСП.  В Ямбол Валентин Ревански отива на втори тур срещу Катя Георгиева от БСП.