Местни избори: ГЕРБ печели доста по-малко, на премиера досега му е било “скучно“

Графика на "Дневник" [Дневник]

ГЕРБ спечели местните избори, но партията бележи сериозно отстъпление в големите градове на страната. Опозиционната БСП прави завръщане в местната власт, печелейки четири областни града. Това показват официалните данни на Централната избирателна комисия в понеделник.

Управляващата партия ГЕРБ печели със своите кандидати вота в 15 от всичките 27 областни градове. Партията на премиера Бойко Борисов си приписва на свое име още две значими кметски позиции – в Кюстендил и Монтана, но там печелившите кандидати са дългогодишни кметове, които произхождат от СДС. Резултатите показват, че за последните четири години ГЕРБ е загубила подкрепата на гражданите в шест областни града.

БСП отвоюва четири от тях – Русе, Перник, Разград и Благоевград. Може би най-значима е победата за социалистите в Благоевград, където правителството на ГЕРБ инвестира милиони в саниране на старите панелни блокове и въпреки това управляващата партия загуби.

Антисистемен кандидат спечели изборите в Ямбол, където досега имаше кмет от ГЕРБ. Новият градоначалник е Валентин Ревански от партия “Пряка демокрация“, който победи на балотажа Катя Георгиева от БСП. Другият загубено от ГЕРБ място е Видин. Градът, който се намира в най-бедната част от страната, ще има кмет от СДС – Цветан Ценков.

ГЕРБ печели на косъм срещу БСП изборите в Шумен и Ловеч. В Шумен кандидатът на ГЕРБ Любомир Христов печели с едва 77 гласа преднина пред Венцислав Венков от БСП. В Ловеч победата е за досегашната кметица Корнелия Маринова (ГЕРБ), която има само 350 гласа повече от Радина Банкова (БСП).

ГЕРБ печели балотажите в София, Варна, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян и Търговище. Малките десни формации също ще имат големи кметове. В Добрич досегашният градоначалник Йордан Йорданов (Движение България на гражданите) печели балотажа убедително срещу Надежда Петкова (ГЕРБ). В Плевен Георг Спартански (независим, подкрепен от Демократична България) печели също срещу кандидат от ГЕРБ.

Борисов: Доскуча ми

“Не е нормално да бия толкова пъти поред“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след края на изборния ден. “Доскучава ми“, обясни той загубата на редица важни градове от неговата партия. Той предпочете да фокусира вниманието си върху факта, че все пак неговата партия е победила, отколкото върху знаците за намаляващото й влияние.

“Отново огромният брой избирателите ни дадоха своето доверие“, каза Борисов. Той омаловажи понесените загуби от ГЕРБ в местната власт с думите, че “не е нормално една партия да спечели всички областни градове”. По думите му пораженията са били очаквани, тъй като някои местни структури на партията били като “дерибеи”.

Загубата на позиции без съмнение има връзка и с отстраняването на Цветан Цветанов от ГЕРБ. Цветанов бе известен като сивия кардинал в ГЕРБ, който владееше голяма част от структурите на партията. След неговото напуска започнаха вътрешни скандали и прочистване на партията от неудобни хора, което се отрази на нейната кондиция.

“Направили сме си своите изводи, ще вземем решения. Повече от 3 пъти (поред един и същ) кандидат за кмет няма да има”, каза лидерът на ГЕРБ. Той изрази най-голямо съжаление за Благоевград. Според него роля в резултата е изграл записът, на който се вижда като кандидатът Атанас Камбитов играе ръченица с пари на челото.

Частична загуби за ГЕРБ и в София

Йорданка Фандъкова от ГЕРБ спечели четвърти кметски мандат в столицата срещу независимата Мая Манолова (подкрепена от БСП), но сегашната кметица не успя да получи доверието на повече от половината столичани, дори и на балотажа. Резултатът на Фандъкова е 49.98%. Нейният конкурент Мая Манолова има 45.13% от гласовете, но нейният щаб обяви, че ще поиска касиране на изборите заради многото сигнали за нарушения.

Големите загуби за ГЕРБ са в изборите за районни кметове. Управляващата партия печели контрола върху едва половината райони на града – 12. В останалите 12 района кметовете ще са хора на дяснолибералната коалиция “Демократична България“ и независими кандидати. БСП печели в богатия район “Изгрев“, където се намират имотите, станали причина за корупционния скандал “Апартаментгейт“, ударил ГЕРБ и Цветан Цветанов в началото на година. Центърът на София ще се контролира изцяло от районни кметове на “Демократична България“.

ГЕРБ няма и достатъчно мнозинство в общинския съвет, за да прокарва сама решенията за общинското имущество.

Скандал между премиер и президент

Изборният ден не мина и без политически скандал. Президентът Румен Радев покани Централната избирателна комисия (ЦИК) и партиите да обсъдят “отстъплението от честността в изборния процес”.

“Огромният брой недействителни бюлетини на първи тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират доверието в изборния процес“, каза държавният глав. Той призова гражданите да гласуват, за да не допуснат купеният и корпоративен вот да определи тяхното бъдеще.

По-късно премиерът Бойко Борисов обвини Радев в агитация и го обяви за “ошашавен”.

“Явно само когато президентът Радев победи, тогава изборите са били честни“, коментира Борисов след като упражни правото си на глас в 78 СОУ “Христо Смирненски“ в Банкя.