Мигранти обявиха, че ще поемат всякакви рискове, за да влязат във Великобритания

Полицаи инспектират плажа във Франция, 25 ноември 2021 г. Най-малко 27 мигранти  загинаха, а други двама са в болница, след като лодката, с която се опитваха да пресекат канала Ламанша към Великобритания, потъна на 24 ноември. [EPA-EFE/MOHAMMED BADRA]

Франция обеща в четвъртък (25 ноември) да засили наблюдението на северните си брегове. В същото време мигранти, които си направиха импровизирани лагери по френските брегове, казаха, че нито заплахите на Париж, нито трагичния инцидент през седмицата,  ще ги  спрат да се опитат да преминат Ламанша към Великобритания.

Седемнадесет мъже, седем жени и трима тийнейджъри загинаха в сряда,  докато се опитваха с лодката си да преминат Ламанша. Това е едно от многото рисковани пътувания с малки и претоварени с бягащи от бедността и войната в Афганистан и Ирак хора.

Смъртните случаи задълбочиха враждебността между Великобритания и Франция, които вече имат конфликти заради квотите за риболов. Премиерът Борис Джонсън каза, че Франция е виновна, а френският вътрешен министър Жералд Дарманин обвини Великобритания в „лошо управление на имиграцията“.

Президентът Еманюел Макрон защити действията на Париж, като каза, че Франция е просто транзитна страна за много мигранти и е необходимо повече европейско сътрудничество за справяне с проблема.

„Ще кажа много ясно, че нашите сили за сигурност са мобилизирани ден и нощ“, подчерта Макрон по време на посещение в хърватската столица Загреб. Той обеща „максимална мобилизация“ на френските сили, а резервисти и дронове ще наблюдават брега.

„Преди всичко трябва сериозно да засилим сътрудничеството с Белгия, Нидерландия, Великобритания и Европейската комисия“, уточни президентът.

По-късно в четвъртък Джонсън обяви, че е предложил да се срещне с Макрон и други европейски лидери, за да обсъдят пет стъпки, които според него биха могли да намалят наплива от мигранти през Ламанша.

Мерките включват съвместни патрули, за да попречат на лодките да напуснат френските брегове, като използват сензори и радари. Също така незабавна подготовка на споразумение с Франция за връщане на мигранти и подобно споразумение с Европейския съюз, каза Джонсън.

„Това ще има незабавен ефект и значително ще намали,  ако не и спре, пресичанията на границите ни. То ще спаси животи и ще унищожи бизнес модела на престъпните банди“, каза Джонсън в писмо, изпратено до Макрон и публикувано в Tуитър.

Когато Великобритания напусна ЕС, тя загуби правото си да използва системата на блока за връщане на мигранти в първата държава-членка, от която се влезли.

Може би ще умрем“

В сряда се случи най-тежкият подобен инцидент в историята на опитите за нелегално преминаване на водния път, който разделя Великобритания и Франция. Това е един от най-натоварените корабни пътища в света.

Мигрантите, които се настаниха в малък импровизиран лагер в покрайнините на Дюнкерк, близо до морския бряг, казаха, че ще продължат да се опитват да стигнат до Великобритания, независимо от рисковете.

„Вчера бе тъжно и страшно, но трябва да го направим, няма друг начин“, каза 28-годишният Манзар, кюрд от Иран, който се топлеше до огъня с няколко приятели.

„Може би е опасно, може би ще умрем, но пък може и да се окаже безопасно. Трябва да си опитаме късмета. Това е риск, ние вече знаем, че е така.“, обясни Манзар и разказа, че е напуснал Иран преди шест месеца и е пристигнал във Франция преди 20 дни, след като е обиколил Европа пеша.

Великобритания повтори предложението си за съвместни британско-френски патрули край френския бряг близо до Кале.

Париж се противопостави на подобни призиви, но не е ясно дали ще промени мнението си пет месеца преди президентските избори, в които миграцията и сигурността са важни теми.

Миграцията също е чувствителен въпрос във Великобритания, където активистите в подкрепа на Брекзит казаха на гласоподавателите, че напускането на Европейския съюз би означавало възстановяване на контрола върху границите. Лондон в миналото заплашваше да намали финансовата подкрепа за граничната полиция на Франция, ако не успее да спре потока от мигранти.

Британският вътрешен министър Прити Пател трябва да се срещне с колегите си от Франция, Белгия, Нидерландия и Германия в неделя в Кале.

Джонсън казва в писмото си до Макрон, че е готов да надгради срещата със среща на върха на лидерите.

Пател изпрати свои служители в Париж в петък.

Еврокомисарят по миграцията Илва Йохансон каза, че ще предложи на Франция финансова помощ и подкрепа от граничната агенция на ЕС Фронтекс.

Трагедия, от която се страхувахме“

Спасители доброволци и групи за защита на правата казаха, че се очакват нови трагични инциденти, тъй като контрабандистите и мигрантите поемат все повече рискове, за да избегнат граничните патрули.

„Да обвинявате само контрабандистите означава да пренебрегвате отговорността на френските и британските власти“, обявиха от неправителствената организация „Auberge de Migrants“.

Няколко правозащитни групи посочиха липсата на законни маршрути за миграция и допълнителна сигурност чрез подводната железопътна връзка Евротунел.

Говорителят на Джонсън каза, че предоставянето на безопасен маршрут за мигрантите да поискат убежище от Франция само ще допринесе за увеличаване на броя на хората, които  ще предприемат опасни пътувания.

Броят на мигрантите, пресичащи Ламанша, се е увеличил до 25 776 досега през 2021 г., спрямо 8 461 през 2020 г. и 1 835 през 2019 г.

Преди трагичния инцидент в сряда 14 души са удавиха от началото на годината, докато се опитваха да стигнат до Великобритания, каза френски служител. През 2020 г. загинаха седем души и двама изчезнаха, докато през 2019 г. загинаха четирима.