Милиардер-порно магнат ще дигитализира Унгария

Гатян намекна, че може да създаде и своя собствена партия, ако нито една политическа формация не обърне внимание на идеята му.  [Shutterstock / Novikov Aleksey]

Унгарският милиардер Георги Гатян, който изгради международна империя със съдържание за възрастни на живо, разкритикува обединената опозиция в дълго интервю за „Форбс“.

Гатян е основателят на успешната услуга стриптийз на живо – LiveJasmin. Той наскоро се  появи в публични реклами в цялата страна в самофинансирана кампания за дигитализация.

51-годишният предприемач иска Унгария да направи огромни крачки в дигитализацията, например цифровото образование, и търси политически партии, които да приемат неговите политически идеи.

Гатян намекна, че може да създаде и своя собствена партия, ако нито една политическа формация не обърне внимание на идеята му.

В интервюто за „Форбс“ магнатът посочи, че вече има регистрирана партия, но отказа да посочи името й.

„Според мен опозиционната коалиция никога няма да получи мнозинство от две трети. Сега имам по-голям шанс за това”, каза Гатян.

„Първата ми мярка ще бъде да въведа в Унгария, че един човек може да бъде министър-председател само за два мандата, като същото се отнася и за министрите“, каза още той.

Милиардерът заяви, че не иска да заеме поста министър-председател, а просто да дигитализира страната.

Обединената опозиция в Унгария запазва малка преднина пред управляващата партия „Фидес“ на премиера Виктор Орбан в социологическо проучване през ноември на мозъчния център Zavecz Research.

За първи път, откакто пое властта през 2010 г., 58-годишният Орбан ще се изправи пред единен фронт на опозиционните партии на изборите, които вероятно ще се проведат през април, който включва Демократическата коалиция, социалистите, либералите и преди крайнодясната, а сега дясноцентристка партия „Йобик“.

За да запази популярността си, Орбан прие редица социални мерки. Последната стъпка на премиера следва данъчна отстъпка в размер на 2 млрд. долара за семействата през 2022 г., изплащане на допълнителен месец пенсии, премахване на данъка върху доходите за започващи кариера и други предизборни мерки, които предизвикаха ръст в дефицита.