Министерството на Каракачанов възвеличава нацистки военнопрестъпник

Вицепремиерът и воненен министър Красимир Каракачанов. [Дневник]

Дипломатически среди в няколко държави са загрижени, че българското Министерство на отбраната е финансирало филм във възхвала на Карекин Наждех, етнически арменец, воювал под българското знаме като командир на арменска рота в състава на Македоно-Одринското опълчение по време на Балканската война. Работата е там, че по време на Втората световна война генерал Карекин Наждех е сътрудничил на нацистка Германия и е замесен в масовото убийство на 17 645 евреи.

Военният телевизионен канал, който е подопечен на Министерството на отбраната, ръководено от лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов, излъчи филм във възхвала на Наждех (името се среща с различни транскрипции на български, например Нжде).

Това не мина незабелязано от чужди дипломатически мисии, защото Нажзех е известен най-вече като сътрудник на нацистка Германия в бившия Съветски съюз по време на Втората световна война – така наречената Арменска легия, част от Вермахта, действала в Крим и Кавказ.

Според Яков Джераси, Председател на Федерация на ционистите в България, генерал Нъждех е замесен в убийството на 17 645 евреи, 2504 кримчани, 824 цигани и много азербайджанци.

Още през юли, след излъчването на филма, Джераси пише писмо до Красимир Каракачанов, с копие до министъра на външните работи на Израел.

„Въпреки признателността към засвидетелстваната подкрепа, оказана от страна на Нъждех към България, това не изкоренява безчинствата, извършени от Генерала по време на Втората световна война чрез сътрудничеството му с германците“, пише Джераси.

EURACTIV изпрати писмени въпроси до Министерството на отбраната, за да изясни обстоятелствата около поръчката, изготвянето и финансирането на този филм.

В писмените отговори ведомството на Каракачанов изобщо не си отваря вратичка, че е допуснало грешка, и твърди, че никъде не е попадало на сведения за нацисткото минало на Наждех. Това е повече от странно, защото в интернет изобилстват публикации именно за негативната част от биографията му, докато за миналото му в Македоно-Одринското опълчение по време на Балканската война има съвсем малко материали.

Ето какво пише МО:

„Никъде в проучваните от нас исторически извори  не сме попадали на материали, които да го представят като ,,сътрудник на нацистка Германия“. За този период от неговия живот сме споменали за приноса му за изваждане на арменците от фашисткия списък на ,,непълноценните народи“, с което е спасил сънародниците си от сигурен геноцид. Филмът е направен изцяло от служители на ВТК в рамките на служебните и трудовите им задължения, без да е ползвано външно финансиране.“

Министерството на отбраната изглежда не си дава сметка, че за да е бил способен да извади арменците от фашисткия списък на ,,непълноценните народи“, Наждех очевидно е бил много близък с нацистите.

Също така, Министерството на отбраната очевидно е обърнало никакво внимание на писмото на Яков Джераси, в противен случай  не би могло да твърди, че не е чувало за нацисткото минало на Наждех. Факт е, че Джераси не е получил отговор на писмото си.

Джераси посочи Азербайджан сред страните, които изразяват сериозна загриженост за възвеличаването на Наждех.