Министър Захариева: Сръбските шпионски обвинения са нелепи

Вицепремиерът Екатерина Захариева [в. "Сега"]

“Най-вероятно ще извикаме сръбския посланик на ниво директор, за да призовем сръбските депутати да се въздържат от нелепи обвинения към България.” Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в петък (22 ноември) по повод обвиненията на сръбски депутат, че България има мощно разузнавателно присъствие в Сърбия. “България участва в шпионския център в Скопие, заедно с Хърватия”, обяви в четвъртък  Милован Дрецун, който е председател на парламентарната комисия за Косово.

Повод за обвинения на депутата стана шпионският скандал, който тресе Сърбия от няколко дни. В социалните мрежи изтече видео, което показва как сръбския служител (най-вероятно от сръбската армия) приема пари от бившия руски заместник-аташе по военните въпроси в Белград  Георгий Клебан. Депутатът Дрецун коментира, че разпространяването на видеото е провокация и посочи като виновни българските служби.

“Това е поредното нелепо и невярно обвинение от сръбския депутат към България. Аз не виждам български разузнавач да вербува сръбски висши офицери, а друга държава. Нека не прехвърлят от болната на здравата глава. Вчера излязохме с изявление, че няма нищо вярно в тези твърдения. България винаги е подкрепяла и подпомагала Сърбия. Учудени сме от тези твърдения  и категорично ги отричаме”, каза Захариева в интервю за Нова тв. Според нея тези обвинения не отговарят на добрия дух и приятелство, което има между двете държави и не помагат на двустранните отношения.

Министър Захариева каза още, че се надява “това да е мнение на конкретния депутат, а не на висшето ръководство и на президента Вучич”. “Надявам се това да не е официална сръбска позиция. До момента не съм чулата да е такава”, коментира още тя.

Захариева коментира и шпионския скандал, в който прокуратурата улучи висш руски дипломат в България. Русия обаче не отговори реципрочно. “Това говори, че доказателствата, които нашите служби са събрали за наистина абсолютно недопустима дейност в никакъв случай не отговорят на двустранните отношения. Очевидно след като са направили оценка на фактите са решили да не реагират реципрочно. До момента нямаме такава реакция”, каза министърът.

Захариева обяви и че подкрепя изказването на премиера Бойко Борисов, че ако Македония иска да стане член на НАТО и ЕС, трябва да забрави антибългарската реторика. “Те искат да са част от едно семейство – ЕС, но трябва да оправят отношенията си със съседите. От години има антибългарска реторика. Имаше позитивно развитие през последните две години. Няма как да искаш да седнеш на една кръгла маса и да имаш открити двустранни въпроси със съседите си. Няма как ЕС да допусне да има нерешени въпроси преди членство на една държава”, допълни тя.

В четвъртък вечерта сръбският президент Александър Вучич не говори за българска връзка в шпионския скандал. Той обяви, че сръбските разузнавателни агенции са разкрили широка разузнавателна операция с участието на руски шпиони и членове на сръбската армия.

Президентът заяви, че заснетата среща между сръбския държавен служител и руснака се е състояла през миналия декември, но не съобщи кой е направил видеозаписа. Сръбските агенти, които са следели сърбина З. К., са могли да извършат видеонаблюдение на Клебан и сръбския му източник “само отдалеч”. Руският офицер имал собствена охрана.

“В редица случаи сръбски разузнавателни агенции са събирали аудио и видео данни за контакти между подполковник Клебан и членове на сръбската армия”, каза Вучич по време на пресконференция. Той твърди, че скандалът няма да навреди на отношенията между Сърбия и Русия и изрази увереност, че “президентът Путин не е бил информиран за това”.

“Няма да променим политиката си към Русия, която смятаме за братска и приятелска страна…, но ще засилим собственото си разузнаване”, каза той. “Днес зададох само един въпрос на руския посланик: Защо?“, каза Вучич.

Сръбският президент трябва да посети Москва на 4 декември, за да се срещне с Путин. Това ще е третата им среща през тази година.