Гръцкият премиер: Ако европейците искат да пътуват свободно, трябва сертификат за ваксинация

Гръцкият примиер Кириакос Мицотакис [EPA-EFE / JOHN THYS]

Ограничаването на нашата свобода и просперитет по време на тази страшна пандемия е  безпрецедентно в исторически план и много болезнено. COVID донесе скръб и изолация, като повлия не само на здравето ни, но и на поминъка, перспективите и обществените ни норми, пише гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в позиция, изпратено изключително до EURACTIV.

Беше необходима и съзнателна жертва, за да се спасят колкото се може повече животи.

Сега, когато краят е близо, с постепенното въвеждане на масовата ваксинация във всички страни от ЕС, не трябва да приемаме тази жертва за даденост.

Дължим на нашите граждани да използваме всеки инструмент от нашия политически  арсенал, така че да ускорим връщането към нормалния живот през 2021 г.

Не можем да си позволим да застрашим работните места или да загубим още една година, правейки отчаяни опити да съживим нашите икономики. Не можем да позволим бюрокрацията и преговорите да означават забавяне и отклонение, когато можем да предприемем действия.

Един от най-големите лостове, от които можем да се възползваме, е обвързването на сертификатите за ваксинация със съществуващите ограничения при пътуванията. И ние можем да го направим на ниво Европейски съюз.

Чрез въвеждането в ЕС на съгласуван и стандартизиран образец на цифров сертификат за ваксинация можем бързо да отворим границите си отново, съживявайки туризма и отдиха и позволявайки на нашите граждани да се движат свободно и без ограничения от държава в държава. Ще се застъпя за такова споразумение на предстоящата среща на върха.

Давам си сметка, че ще има опасения по този въпрос. Някои ще реши, че избързваме. Още сега трябва да се подготвим за лятото, когато много по-голям брой хора ще бъдат ваксинирани. Опитът ни от миналото лято, когато изисквахме формуляр за локация на пътниците, ни показа, че планирането напред е от съществено значение.

Хората с основание ще попитат дали това може да доведе до някакво ограничаване на свободата на пътуване? Не, няма. Не бива да бъркаме сертификат за ваксинация с паспорт за пътуване. Нашата цел не е да разделим европейците на две категории, тези, които са ваксинирани и тези, които не са. Вместо това искаме да създадем “лента за бързо пътуване“ за тези с цифрово стандартизиран сертификат.

Тези, които желаят да пътуват, но не притежават такъв сертификат, ще действат съгласно съществуващите правила за пътуване, като задължително PCR тестване преди пътуване, бързи тестове при пристигане и карантини, където е необходимо.

Такива мерки трябва и ще останат прерогатив на всяка суверенна нация и почти сигурно ще бъдат с нас през 2021 г., докато се опитваме да постигнем имунитет. Но би било тромаво и икономически неефективно, ако подобни мерки не се прилагат от всички.

Защитата на данните застрашена ли е? Не. В Гърция вече разработихме проект за цифров сертификат за ваксинация за въздушни, морски и железопътни пътувания и го споделихме с нашите партньори от ЕС. Той разполага с QR код, уникален идентификатор на документ и цифров печат, всички свързани с нашия портал gov.gr, така че всеки да може да потвърди автентичността на сертификата.

Той е двуезичен и включва също името на човека, социалноосигурителния номер, вида на ваксината и датата и мястото на приложените дози. Всичко е цифрово проверимо и криптирано за секунди. А що се отнася до защитата на данните, тя е сигурна. Ангажирам се да споделя тази технология и ноу-хау с всички европейски държави-членки.

В Гърция няма да има принуда за ваксиниране и изискване за сертификат за пътуване, но се надявам и вярвам, че хората ще направят и двете. Приемам, че много граждани, които не са в уязвими категории, ще останат неваксинирани още известно време. Ето защо ще продължим да използваме нашата система за интелигентно тестване от световна класа на летищата.

В крайна сметка това, което ще постигне съгласуваният сертификат за дигитална ваксинация, е да осигури сигурност, позволявайки на гражданите да пътуват необременени от карантинните ограничения веднага след като бъдат ваксинирани и имат значително ниво на имунитет.

Точно затова сега повдигам въпроса пред Европейската комисия и предлагам лидерите на ЕС незабавно да започнат да работят по тази инициатива, за да структурират справедливо цифровите сертификати за ваксини и свързаните с тях практики, които ще успокоят притесненията на хората.

Преди всичко това не е паспорт за ваксинация. Не става въпрос за ограничаване на възможността на хората да пътуват. По-скоро става въпрос за отваряне на свободата на движение с помощта на просто и сигурно цифрово решение, което може да накара нашите икономики да започнат се движат отново.  Заедно можем да го направим.