Може да стимулират ваксинацията с пари в брой

Съветникът на министър-председателя по въпросите на ковид проф. Радка Аргирова обяви в четвъртък, че правителството има много интересни идеи за стимулиране на ваксинацията в страната.

Съветникът на министър-председателя по въпросите на ковид проф. Радка Аргирова обяви в четвъртък, че правителството има много интересни идеи за стимулиране на ваксинацията в страната. Едни от тях са данъчни стимули или даване на пари в брой. Премиерът Кирил Петков ще представи стимулите за ваксинация в 11 часа днес.

Проф. Аргирова предупреди в интервю за Нова телевизия, че след Омикрон има сериозни постковид последствия. Получават се усложнения с най-различни органи – бели дробове, бъбреци, дори се появява мозъчна мъгла. Тя се проявява в затруднение с паметта и дори с възпроизвеждането на изминали събития.

„Това се наблюдава често, автори твърдят, че около 30% от прекаралите COVID-19 забравят и не могат да си спомнят някои неща“, коментира тя и посочи, че след 2-3 месеца човек се възстановява, но при някои хора отнема повече време.

Според нея ние се намираме в нова ситуация. Не е завършила тази вълна, обособена от Делта варианта, очакваме Омикрон, а в края на януари очакваме и грип.

„Тази ситуация, на фона на много малкия процент ваксиниране и на новото правителство, изисква нови решения”, обясни проф. Аргирова.

Според експерта вирусът се разпространява страшно бързо и е възможно темповете на заразяване да скочат.

„Този вариант не предизвиква особено тежко състояние и протичане на заболяването. Това се отнася за хора, които са ваксинирани, особено с трета доза. Между 70-80% от хората с бустерна доза са предпазени от Омикрон. Може би няма да се стигне до препълване и криза на болниците”, посочи проф. Аргирова.

Експертът посочи, че няма да се прибързва с мерките срещу коронавируса и няма да се налагат локдауни. Всички бъдещи мерки ще бъдат добре обмислени.

„Няма да прибързваме и с решенията за учениците. Всичко ще бъде реално съобразено. Това, за което най-много се стараем, е да не позволим България да стане ковид гето. Защото с този страшно нисък процент на ваксинация започваме да бъде застрашени от това, че е възможно да има икономически последствия“, предупреждава проф. Аргирова.

Тя съветва новото правителство да се направи индивидуална информационна кампания, насочена към въпросите и притесненията на гражданите, а не просто с призиви „ваксинирайте се“.

Общо 1 463 са новодиагностицираните с ковид лица у нас през изминалото денонощие, 646 от които са установени с PCR, а 817 – с бързи антигенни тестове. 77,51 % от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, по данни на Единния информационен портал.

Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 730 140. Активните случаи са 95 970. Излекуваните лица са общо 603 811, от които 1 305 са регистрирани през изминалите 24 часа.