МОН предлага учебната година да започва в началото на септември

Служебният министър на образованието Николай Денков. Снимка: Министерство на образованието

Служебният министър на образованието и науката Николай Денков обяви, че се водят  преговори със социалните партньори учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-ти.

„В България учебната година започва най-късно на 15-ти септември, докато в другите държави първият учебен ден e около 10-15 дни по-рано“, посочи Денков пред БНТ и добави, че според него изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка, защото това осигурява повече време за преговори и затвърждаване на материала.

Друг аргумент е, че през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания на учениците навън.

Министърът отбеляза, че към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците.

„Ако се натрупат пропуски, е възможно учебната година за по-малките да се удължи със седмица-две най-късно до края на юни, както се случи миналата учебна година“, коментира той.

Министър Денков коментира и възможността за връщането на по-големите ученици в училище. Той обясни, че докато необходимите количества тестове не бъдат доставени в склада на Червения кръст, от министерството не могат да кажат дата за връщането им.

Той беше категоричен, че и дума не може да става за дискриминация спрямо учениците от 11 до 19 години, за които не се знае кога ще могат да се завърнат в класните стаи.

„Има здравни решения, които се вземат от здравния министър за опазването на общественото здраве. В рамките на правомощията на здравния министър той затвори училищата и ние се опитваме стъпка по стъпка да ги отворим за колкото може повече хора“, подчерта министърът.

Към момента министерството на здравеопазването е поръчало около 4,2 милиона теста. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които вече са разпределени. В момента склада в БЧК има 114 300 теста, които са достатъчни за тестването на най-малките ученици до края на следващата седмица.