Москва: САЩ ще изоставят Украйна, както направиха с Афганистан

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев произнася речта си на IX Московска конференция по международна сигурност в Москва, Русия, 24 юни 2021 г.  [Pool/EPA/EFE]

Един от най-високопоставените руски служители по сигурността постави под въпрос ангажимента на Вашингтон към Украйна в светлината на бързото му изтегляне от Афганистан. Той прогнозира в четвъртък (19 август), че един ден той изведнъж ще изостави украинските си съюзници по подобен начин.

Коментарите на Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, вероятно ще разпалят опасенията сред някои западни политици, че Русия и Китай ще бъдат окуражени от това, което смятат за грандиозно поражение на Запада в Афганистан. Те биха могли да решат да проверят решимостта на Запада другаде.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви в четвъртък, че след Афганистан решителността на Запада сега се възприема като слаба от основните противници.

„Киев послушно служи на интересите на своите задгранични покровители, стремейки се да влезе в НАТО“, каза Патрушев, близък съюзник на президента Владимир Путин, пред вестник „Известия“. Той се позова на украинските стремежи, на които Москва е категоричен противник, Украйна да се присъедини към ръководения от САЩ военен съюз.

„Сваленият проамерикански режим в Кабул беше спасен от факта, че Афганистан имаше статут на главен съюзник на САЩ извън НАТО. Подобна ситуация очаква привържениците на Америка в Украйна”, прогнозира Патрушев.

Участието на САЩ в Украйна, което включва доставки на оръжие и обучение на военни, не е сравнимо във финансово, военно или политическо отношение с 20-годишното им присъствие в Афганистан, за да се противопоставят на талибаните, които наскоро взеха властта.

Няма доказателства, които да предполагат, че Русия е на път да започне нова военна интервенция в Украйна, но коментарите на Патрушев слагат началото на дългосрочен дебат на Запад за това как и дали Вашингтон ще реагира, ако Москва постъпи по този начин.

Патрушев не спомена идеята за бъдещи руски действия, но очерта хипотетична ситуация, при която украински крайнодесни екстремисти дойдат на власт и страната се изправи пред колапс.

Русия остава твърдо съсредоточена върху Украйна, след като анексира Крим през 2014 г. и подкрепи бунта през същата година, което остави Източна Украйна в ръцете на подкрепяни от Русия сепаратисти. Във войната според Киев са загинали около 14 000 души.

Путин е все по-разочарован от украинския си колега Володимир Зеленски, когото обвинява, че управлява  „антируска“ марионетна държава на САЩ.

Зеленски трябва да отлети за Вашингтон по-късно този месец, за да проведе преговори с президента Джо Байдън в Белия дом.

Патрушев, който по-рано ръководеше вътрешната служба за сигурност на Русия, заяви, че афганистанската криза е резултат от „некомпетентна работа на разузнавателните служби на САЩ, Великобритания и други страни от НАТО“. Другата причина според него е погрешната оценка на Запада, който смята, че винаги е прав.

Той обвини САЩ, че са изоставили своите афганистански съюзници „на произвола на съдбата“.