Москва обвини Полша в бездействие докато са заливали руския посланик с червена боя

Инцидентът е станал по време на церемонията по полагане на венци във военното мемориално гробище на съветските войници във Варшава. Протестиращи заляха с червена боя посланика и други служители на дипломатическия персонал, а други грабнаха венеца. [Shutterstock/OnePixelStudio]

Руското външно министерство обвини полските власти, че не са предприели достатъчно мерки, за да предотвратят заливането с червена боя на руския посланик Сергей Андреев на церемонията по случай Деня на победата във Варшава. Министерството призова страната да организира нова церемония, по време на която да е гарантирана абсолютна сигурност, предаде агенция ТАСС.

Инцидентът стана по време на церемонията по полагане на венци във военното мемориално гробище на съветските войници във Варшава. Протестиращи заляха с червена боя посланика на Русия и други служители от дипломатическия персонал, а други взеха венеца.

„Поддръжниците на неонацистите отново показаха лицето си – и това е червено лице“, коментира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова,  цитирана  от ТАСС. Инцидентът „доказа това, което така или иначе е очевидно – Западът избра курса за възраждане на фашизма“, добави тя.

В официалното изявление на министерството се казва, че инцидентът е станал „при пълно бездействие на полицията“ и се обвиняват полските власти, че мълчаливо подкрепят нападателите на посланик Андреев.

В отговор говорителят на полицията във Варшава Силвестър Марчак  каза  пред медиите, че полицията е присъствала на гробището „от самото начало“ и след атаката на протестиращите е ескортирала посланика обратно до колата. Обстоятелствата ще бъдат анализирани и виновните ще бъдат подведени под отговорност, добави говорителят на полицията.

Украинската журналистка Ирина Земляна по-късно призна, че е изляла боята върху Андреев, предаде агенция УНИАН. Делегацията „се скри от срам, когато крещяхме „фашисти“. Ние направихме невъзможно за тях да поднесат венеца“, коментира тя.

Полското външно министерство осъди инцидента, който според него  „не е трябвало да се случва“, тъй като „дипломатите се ползват с особена защита, независимо от политиките, провеждани от техните правителства“.

Вместо това руските медии цитират министъра на вътрешните работи Мариуш Камински, който  призна, че „той разбира емоцията на украинските жени, чиито съпрузи смело защитават родината си“.

Демонстрацията беше законна и полските власти „не препоръчаха на посланика да положи венец на 9 май във Варшава“, добави Камински.