Москва плаши Полша с отговор, ако руското посолството във Варшава спре да работи

Изглед към новосъздадената Галерия "Свободна Украйна“ пред Посолството на Руската федерация, на улица "Белведерска" във Варшава, Полша, 13 април 2022 г. Произведенията на изкуството ще бъдат поставени на тротоара покрай оградата на посолството, призовавайки за прекратяване на руската агресия и показване на страданията на жертвите на конфликта. [EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK]

Русия ще отвърне на Полша, ако нейното посолство във Варшава спре да работи, защото не може да получи финансиране от Москва, предупреди руският посланик във вторник (19 април).

През март Полша експулсира 45 руски дипломати заради обвинения, че работят за руското разузнаване и блокира банковите сметки на посолството. Москва, която отхвърли обвиненията като неоснователни, отговори като изгони полски дипломати.

„Имаме някои парични резерви, но те не са неограничени и ако ситуацията не се промени, след известно време може да се случи така, че да не сме в състояние да плащаме сметките си“, обясни 63-годишният Сергий Андреев пред Ройтерс.

„Трябва да е ясно, че щом нашето посолство спре да функционира тук, същото ще се случи и с полското посолство в Москва“, добави той.

Отношенията между Русия и централноевропейските страни, които някога са били част от нейната сфера на влияние, отдавна са изчерпани, но нахлуването в Украйна подклажда страх и подозрения за намеренията на Москва.

Андреев не уточни колко скоро посолството може да остане без пари, но добави, че около три четвърти от руските служители, които притежават дипломатически паспорти, са били експулсирани от Полша.

Говорител на полското министерство на външните работи каза, че 45 полски дипломати са били помолени да напуснат Москва като отмъщение, а банковите сметки на полското посолство са били замразени.

Андреев каза, че позицията на Полша спрямо Русия от началото на кризата в Украйна на 24 февруари е особено враждебна в сравнение с други международни партньори.

„Те проектират този образ на най-неприятелската страна към Русия, в НАТО, в ЕС, в Европа“, посочи руският дипломат.

Решението на Полша да експулсира руските дипломати последва подобни решения в балтийските страни и България.

През март българското правителство взе безпрецедентно решение да изгони 10 руски дипломати наведнъж. През последните три години страната е изгонила други 11 руски дипломати, но всеки път това ставаше във връзка с наказателно производство за шпионаж, като в прокуратурата взимаше инициативата. Този път наказателно дело няма, а решението е взето директно от правителството.

„Съгласно информацията на компетентните власти, посочените служители на посолството на Руската федерация у нас са осъществявали на територията на Република България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения“, посочиха от външното министерството.