Москва: Само Батман и Жената котка не носят вина за поражението на Кирил Петков

Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство, присъства на брифинг в Москва, Русия, 3 август 2018 г. [EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV]

Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова коментира в четвъртък политическото напрежение в България след вота на недоверие в сряда.

„Българският премиер Кирил Петков обвини трима политици и руският посланик за падането на кабинета. В списъка с виновниците за поражението на Петков липсваха само Батман и Жената котка. Вероятно е уморен от приказки”, написа Захарова на страницата си във Фейсбук.

Повод за коментара са думите на Кирил Петков, минути след гласуването на вота на недоверие към правителството.

„За мен беше чест да водя правителство, което беше свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова”, заяви Петков от парламентарната трибуна.

Малко по-късно на площада пред десетки хиляди протестиращи против падането на правителството той заяви: „Днес видяхме как един човек, седящ на тъмно – г-н Слави Трифонов, една мутра от Банкя, която праща СМС-и на хората в Народното събрание, един човек, който стои в сараите вече толкова години и определя политиката в тази сграда с г-н Пеевски, и г-жа Митрофанова, която още не може да повярва, че казахме „Не!“ на „Газпром“ като оръжие срещу България, гласуваха срещу това правителство“.

Преди вота пък Петков коментира: „Когато отвън пред парламента Пеевски протестира срещу правителството, Борисов ясно заявява, че е против, а „Възраждане“ има договорка с Митрфонова, което застава срещу нас. В този момент разбирате, че вотът на недоверие не е от голямо значение“.

Междувременно руското посолство отказа да коментира твърденията на Петков.

Руската агенция ТАСС отбелязва, че в „изказването си пред депутатите Петков е обвинил за провала на правителството лидерите на опозиционните партии и руския посланик Елеонора Митрофанова“. Журналисти от агенцията са се свързали с руското посолство в София и са поискали коментар. Отговорът е бил, че дипломатическото представителство няма да се намесва във вътрешните работи на България.