Мощна офанзива на ЕС срещу „хибридната атака“ на Беларус

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаря пред  Белия дом след среща с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 10 ноември 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещна в сряда (10 ноември) с президента на САЩ Джо Байдън. Председателят на Съвета Шарл Мишел пък беше на посещение в Полша, за да изрази „пълна солидарност“ със страната, която стана жертва на хибридна атака от Беларус.

Европейският съюз обвини Беларус в сряда, че организира „хибридна атака“, като изтласква мигранти през границата с Полша. Последните събития проправят пътя за разширени санкции срещу Минск в криза, което заплашва да въвлече Русия и НАТО.

Русия предприе рядката стъпка да изпрати два стратегически бомбардировача да патрулират над въздушното пространство на Беларус в демонстрация на подкрепа за своя близък съюзник. Полша информира своите съюзници от НАТО на среща при закрити врати и те обещаха подкрепата си, каза служител на алианса

Мигранти от Близкия изток, Афганистан и Африка, които са заклещени в капан на границата на Беларус, направиха множество опити да проникнат в Полша за една нощ, обяви Варшава, като обяви, че е подсилила границата с допълнителна охрана.

ЕС, който многократно санкционира Беларус за нарушения на правата на човека, обвинява Минск, че примамва мигранти от страни, където се водят въоръжени конфликти, и от бедни страни и след това ги принуждава да преминат в Полша, за да предизвикат хаос на източния фланг на блока.

„Изправени сме пред брутална хибридна атака по границите на ЕС. Беларус използва мигрантите като инструмент по циничен и шокиращ начин“, каза Мишел по време на посещение в Полша.

27-те посланици на блока се съгласиха, че това представлява правно основание за по-нататъшни санкции, които могат да дойдат още следващата седмица и да бъдат насочени към около 30 физически и юридически лица, включително министърът на външните работи на Беларус и националната авиокомпания.

„В началото на следващата седмица ще има разширяване на санкциите срещу Беларус“, каза Фон дер Лайен пред репортери след среща с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон.

„Ще разгледаме възможността за санкциониране на тези авиокомпании, които улесняват трафика на хора към Минск и след това към границата между ЕС и Беларус“, добави тя.

Байдън и Фон дер Лайен обърнаха внимание на хуманитарната ситуация на границата на Европейския съюз с Беларус и изразиха „дълбока загриженост за незаконните миграционни потоци“, каза Белият дом. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен подчерта: „Идеята, Беларус да използва миграцията като оръжие , също е крайно нежелателна“.

Той каза, че Вашингтон ще продължи да оказва натиск върху президента на Беларус Александър Лукашенко „докато режимът отказва да спазва своите международни задължения или ангажименти, докато подкопава мира и сигурността в Европа чрез своите действия и докато продължава да репресира и злоупотребява с хората…“

Лукашенко и руският президент Владимир Путин прехвърлиха вината върху ЕС.

Кремъл обвини Европа, че не успява да изпълни собствените си хуманитарни идеали и се опитва да „задуши“ Беларус с планове за затваряне на част от границата. Москва заяви, че е неприемливо ЕС да налага санкции на Беларус заради кризата.

Върховният представител на ООН по правата на човека Мишел Бачелет призова държавите да намалят напрежението и да разрешат „непоносимата“ криза.

„Тези стотици мъже, жени и деца не трябва да бъдат принуждавани да прекарат още една нощ в мразовито време без подслон над главата, храна, вода и медицински грижи“, каза тя.

Кризата удря ЕС в уязвима област

През 2015 г. блокът беше дълбоко разтърсен от наплива от над милион души, бягащи от конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан, което доведе до дълбоки разриви между държавите-членки, обтегнати системи за социална сигурност и увеличаване на подкрепата за крайнодесни партии.

Този път ЕС изглежда по-обединен, но има признаци на вътрешни търкания: някои в Брюксел предупредиха Полша, че не трябва да използва средства от ЕС за издигане на гранични стени с бодлива тел, докато други твърдят, че блокът трябва да помогне за защитата на границите си. Мишел каза в сряда, че ЕС трябва да вземе решение.

В сравнение с 2015 г. сегашната криза има допълнително геополитическо измерение, тъй като се разгръща на разделителната линия между НАТО на запад и съюзника на Русия Беларус на изток.

Бомбардировачите Ту-22, които Русия изпрати над Беларус, са способни да носят ядрени ракети, включително хиперзвукови, които не могат да бъдат засечени от западната противовъздушна отбрана.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че се надява отговорните европейци „да не позволят да бъдат въвлечени в спирала, която е доста опасна“.

Германският канцлер Ангела Меркел каза пред репортери, че е призовала Путин в телефонен разговор да използва влиянието си върху Лукашенко, „защото мигрантите се използват като оръжие използват. Тези хора са жертви на нечовешка политика – и трябва да се направи нещо по въпроса“.

Кремъл обяви, че Путин е казал на Меркел, че ЕС трябва да говори директно с Беларус.

продадени семейства

Хиляди мигранти се събраха на границата тази седмица, където огради от бодлива тел и полски войници многократно блокираха влизането им. Някои от мигрантите са използвали трупи, лопати и други инструменти, за да се опитат да пробият оградите.

„Това не беше спокойна нощ. Наистина имаше много опити за нарушаване на полската граница“, каза министърът на отбраната Мариуш Блашчак пред телевизионната телевизия PR1.

Видео, получено от Ройтерс, показва малки деца и бебета сред блокираните на  границата хора.

„Тук има много семейства с бебета между два и четири месеца. Те не са яли нищо през последните три дни“, каза пред Ройтерс човекът, предоставил видеото. Той заяви, че мигрантите отказват да бъдат идентифицирани.

Някои от тях се оплакаха че са били многократно избутвани от полски и беларуски граничари, което ги излага на риск от хипотермия, липса на храна и вода.

Сирийският мигрант Юсеф Атала каза, че се страхува, че ще умре в гората на границата, след като е бил блокиран в продължение на дни, без да може да диша през носа си, който е бил счупен при нападение от беларуски войник.

Атала, който най-накрая стигна до мигрантски център в Полша в сряда.

„Казахме на белоруските охранители, че искаме да се върнем в Минск и не искаме да продължаваме това пътуване“, каза той пред Ройтерс. „Казаха ни, че няма връщане в Минск за вас. Просто отидете в Полша.”