Мощно земетресение разтърси Хърватия, Словения затвори атомната електроцентрала

Земетресение с магнитуд 6,4 удари хърватския град Петриня във вторник.

Земетресение с магнитуд 6,4 удари хърватския град Петриня във вторник. Службите за спешна помощ обявиха, че много хора са ранени, а видеозаписи, показват спасяването на хора от развалините близо до епицентъра.

Германският изследователски център по геология съобщи, че трусът е на дълбочина от 10 км.

Новинарският канал N1 ​​съобщи, че епицентърът е в град Петриня, на около 50 км от столицата Загреб.

Служител от Петриня обяви, че 12-годишно дете е загинало, но не съобщава подробности.

В репортажа бяха показани кадри на спасители, които изваждаха мъж и дете от отломките. И двамата бяха живи.

Други кадри показаха къща с вдлъбнат покрив. Репортерката каза, че не се знае дали има някой вътре.

Томислав Фабианич, ръководител на спешната медицинска помощ в Сисак близо до Петриня, обяви, че има много ранени в Петриня и в Сисак.

“Постъпват хора с фрактури, със сътресения, а някои трябваше да бъдат оперирани“, уточни той.

Словенската агенция STA съобщи, че единствената атомна електроцентрала в страната Кршко, която е на 100 км от епицентъра, е била изключена като предпазна мярка.

Заводът е построен, за да устои на земетресение със сила 7,9 по Рихтер, тъй като най-силното земетресение, засегнало Словения до момента, е с такава сила. Друго силно земетресение, което разтърси района на Кршко, е станало в Брежице през 1917 г., с магнитуд 5,7 по Рихтер.

Безопасността на централата в Кршко беше допълнително подобрена след ядрената катастрофа във Фукушима, Япония през 2011 г.

Земетресението се усети в столицата Загреб, където хората се втурнаха по улиците, някои покрити със счупени керемиди и други отломки. Трусът е усетен и в съседните Босна и Сърбия.

В понеделник земетресение с магнитуд 5,2 удари централна Хърватия, също близо до Петриня. През март земетресение с магнитуд 5,3 удари Загреб, при което един човек загина, а други 27 души бяха ранени.