Мръсно лобиране срещу резолюция “Анти Бабиш” притесни евродепутатите

Бабиш е под натиск, тъй като се твърди, че той продължава да контролира агрохимическия холдинг "Агроферт", който е получил милиони от еврофондове. [EPA / EFE - MARTIN DIVISEK]

Лобистка кампания срещу резолюция на Европейския парламент, която разкрива предполагаем конфликт на интереси и злоупотреба с еврофондове с участието на чешкия премиер Андрей Бабиш, притеснява евродепутатите преди ключово гласуване в сряда (9 юни).

Бабиш е под натиск, тъй като се твърди, че той продължава да контролира агрохимическия холдинг “Агроферт”, който е получил милиони от еврофондове. Миналия месец евродепутатите обсъдиха със Съвета на ЕС и Еврокомисията констатациите си за нарушаването на правилата за конфликт на интереси, в което е обвинен чешкия премиер. Резолюцията ще бъде гласувана на пленарно заседание в сряда.

“Агроферт холдинг” е изпратил лични съобщения чрез Tуитър до няколко европейски законодатели, с които ги призовава да гласуват против резолюцията. Нещо повече, холдингът пусна видеоклип в Youtube, който обяснява как работи компанията.

“Това е неудобно“, коментира евродепутатът Даниел Фройнд (Зелените / EFA) в Туитър.

“Агроферт ми изпрати лично съобщение, пълно с неверни твърдения за конфликта на интереси на премиера Бабиш. Чудя се: Ако нямат връзка с Бабиш, защо биха искали да гласувам против резолюцията? ”, пита германският евродепутат.

От холдинга коментираха, че не е съжаляват, че са изпратили съобщенията.

“Считаме такава форма на комуникация за уважителна и приемлива. Причината е проста: не бяхме изслушани и нямахме възможност да коментираме това по време на одита на Европейската комисия“, заяви говорителят Карел Ханзелка пред Чешката новинарска агенция  (CTK).

Чешкият офис на “Прозрачност без граници” разкритикува “Агроферт” за кампанията в социалните мрежи.

Резолюцията, по която Европейският парламент ще гласува в сряда, припомня окончателния доклад на одиторите на Европейската комисия, които определиха, че премиерът Бабиш е в конфликт на интереси, тъй като все още контролира агрохимическия холдинг.  Той е сред най-големите бенефициенти на земеделското и структурно финансиране от ЕС .

Според евродепутатите Европейската комисия трябва да задейства нов механизъм срещу Чехия, който може да спре плащанията към страната от бюджета на ЕС.