Мутиралият вирус в норките може да направи ваксината неефикасна

 Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията предупреди, че новите варианти могат да "потенциално да повлияят върху нивото на общата ефективност на ваксините". [EPA]

Разпространението на мутиралия вирус на COVID чрез фермите за норки може да компрометира ефикасността на ваксината. Това показва  оценка на риска, публикувана от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията в четвъртък.

Центърът потвърди, че коронавирусът може да се разпространява сред хората и предупреди, че вирусът в норките може бързо да натрупа многобройни мутации, които след това да се разпространят  в човешката популация.

Основанията за тези твърдения се  веждат до големия брой инфекции, наблюдавани във ферми за норки. Затова експертите предупреждават, че веднъж появил се във фермите, вирусът може да се „разпространи бързо“ между животните. Те добавиха, че това може да се дължи на биологични разлики между норките и хората.

Експертите отбелязаха, че в момента съществува „голяма несигурност“ по отношение на естеството на тези мутации. Въпреки това предупредиха, че ако тези нови варианти на COVID-19, с по-ниска чувствителност към неутрализиращи антитела, се разпространят широко сред популацията, това може „потенциално да застраши нивото на обща ефективност на ваксините, които са в процес на разработка “.

Според учените създаването на „резервоар за вируси“ сред норките може да доведе до проблематични варианти на вируса в бъдеще.

В изявлението се добавя, че са необходими допълнителни проучвания за естеството на тези мутации и техните последици, включително върху ефективността на ваксината, реинфекциите и разпространението на вируса.

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията следи отблизо развитието на ситуацията в Дания заедно с датските здравни власти. Миналата седмица Копенхаген обяви, че ще унищожи популацията от 17 милиона норки във фермите след мутация на коронавируса, открит при животните. Заразата се разпространи и върху хората.

В сряда бе обявено, че общността създава единен здравен съюз, който ще увеличи обхвата на инструментите за готовност за реагиране на бъдещи трансгранични заплахи за здравето. Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес отново заяви, че ситуацията в Дания се проследява  „изключително отблизо“, въпреки че е въпрос от национална компетентност.

Тя добави, че в други държави-членки и в трети страни се съобщава за заразяване с норки.

Очертавайки своите препоръки за справяне с огнището, Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията призова националните власти в ЕС и Обединеното кралство да инвестират в масови тестове върху хора и животни, за да се намали рискът за здравето на хората.

Експертите добавиха, че трябва да се прилагат мерки за предотвратяване и контрол на инфекциите върху работниците и посетителите във ферми от норки. Също така трябва да се прилагат стратегии за готовност и реагиране, които вземат предвид както човешките, така и животинските аспекти.

На 5 ноември Дания съобщи за 214 случая на COVID-19, заразени с мутирал вирус, както и заразени норки в няколко ферми. Оттогава тези мутации са открити при хора, живеещи в засегнатите райони, за които е установено, че са заразени със щамове, показващи четири вида генетични промени във вируса.

В четвъртък обаче бе съобщено, че властите в Дания са преразгледали решението си да унищожат цялата популация от норки във фермите заради риска животните да предадат мутирал коронавирус на хората.

„Правителството ще се постарае да спаси животните“, заяви министърът по въпросите на равенството между половете, продоволствието и риболова Могенс Йенсен.

Решението за масово унищожаване предизвика гневна реакция сред представителите на отрасъла, а опозиционните партии поискаха оставката на Йенсен. По-късно министърът призна, че унищожаването на здрави норки е било грешка и подчерта, че поема цялата отговорност за случващото се в неговото министерство.

Според него правителството не е имало правно основание да изисква убиването на норки извън ферми, където са идентифицирани животни, заразени с коронавирус.