Мюсюлманска мигрантска партия в Швеция се бори да влезе в парламента

[ Shutterstock / FTiare ]

Проислямската Мигрантска партия, която е насочена към турските и мюсюлманските общности на Швеция, ще се опита да прескочи изборния праг от 4% и да влезе в парламента на изборите през 2022 г.

Лидерът на партията Микаил Юксел съобщи на своите 200 последователи в TикТок в петък, че плакатите на партията вече са разлепени в Турция. Създадена през 2019 г., партията има потенциалната възможност да спечели голям брой последователи в Швеция, където живеят около 810 000 мюсюлмани, или около 8,1% от населението. От тях около 50 000 души имат турски произход.

В изявлението на уебсайта на партията се казва, че тя ще работи за всички шведи, независимо от религията и произхода. Програмата обхваща редица политики от училища и пенсии до имиграция, интеграция и религия.

Според партията популизмът и ксенофобията са довели до ситуация, в която “либералите вече не са либерали, а социалистите вече не са социалисти“. Мюсюлманите и хората от африкански произход трябва да получат официален статут на малцинство, а ислямофобията и афрофобията да бъдат криминализирани.

“Нашата цел е да не допуснем Швеция да се превърне във втора Франция“, каза Микаил Юксел в интервю за турския всекидневник Йени Шафак през януари. Антисемитизмът се счита за проблем, но партията се представя за пропалестинска, а отношението й към Европейския съюз е “приятелско“, въпреки че отхвърля идеята за обща валута.

Лидерът на партията Микаил Юксел е пристигнал в Швеция през 2001 г. и е започнал да работи като мияч на чинии. Докато учил в университета, той става член на партията “Център” и е оглавявал списъка на кандидатите ѝ във втория по големина град в Швеция – Гьотеборг през 2018 г. Той обаче бе изключен от нея преди изборите. Обяснението му е, че е отказал да говори срещу Турция или президента ѝ Ердоган. Въпреки това той е обвинен в контакти с турска националистическа група.

В интервю през август 2019 г. за турския всекидневник Daily Sabah той заяви, че е принуден да напусне, защото “не е говорил срещу Турция или президента Ердоган“.

Шведският политики заяви, че след създаването на Партията на мигрантите е започнал да получава обиди, както и да бъде тормозен. По думи на Юксел противниците на Анкара намират лесно място в политиката в Швеция.