Мюсюлманските момичета не могат да спортуват заради френската забрана за хиджаб

Разрешаването на носенето на хиджаб в спорта отчасти би улеснило еманципацията на мюсюлманските жени, като им позволи да тренират без да се отказват от личните си убеждения. [oneinchpunch / Shutterstock]

Френският Сенат гласува този месец изменение на така наречения законопроект за борба с екстремизма и “ислямския сепаратизъм”. Той  има за цел да забрани носенето на хиджаб по време на спортни състезания, което според експерти крие много рискове за допълнително изключване на мюсюлманските момичета от  спорта.

Горна законодателна камара гласува за изменение на законопроекта, който да засили принципите на държавата, който включва следното изречение: “Носенето на забележими религиозни символи е забранено при участие в спортни събития и състезания, организирани от спортни федерации и асоциации”.

Според колумниста на Telegraph Фадума Олоу, това може да се разглежда като отказване от спорта за младите мюсюлманки, които носят хиджаб. Въпреки че забраната се обявява като мярка за подобряване на правата на жените, тя ще има обратен ефект, предупреди Олоу. “Благодарение на новия френски закон, момичетата в цялата страна ще бъдат допълнително изключени от всички спортове“, заяви тя.

“Франция вярва, че освобождава мюсюлманските жени от цял ​​живот от потисничество“, каза Олоу и добави, че “този комплекс за малоценност, от който се предполага, че мюсюлманките страдат, е абсурден, обиден и пълна противоположност на овластяването“.

“Принуждаването на жените да носят определени дрехи е злоупотреба с власт”, добави тя.

Забраната на воала, стъпка назад за мюсюлманските спортисти

Разрешаването на носенето на хиджаб в спорта отчасти би улеснило еманципацията на мюсюлманските жени, като им позволи да примирят практикуването на спорт със своите лични убеждения, обясни Олоу.

Има няколко примери за състезателки, които са участвали в съзтезание с хиджаба. Пример е американската състезателка по фехтовка Ибтихай Мухаммад, която през 2016 г. стана първата американка мюсюлманка с хиджаб, която получи медал на Олимпийските игри. Друг пример е  британката Хадиджа Мелах, която през 2019 г. беше първата, която спечели конна надпревара в страната. На Световния ден на хиджаба на 1 февруари Мухаммад похвали в Туитър “спортистите, носещи хиджаб, чупят бариерите и развиват  пълния си потенциал чрез спорт“.

Във футбола обаче, докато Международната футболна федерация разрешава на мюсюлманските футболистки да носят хиджаб от 2014 г., Френската футболна федерация  продължава да забранява хиджаба по светски причини. По този начин остава “единственият международен орган, който изключва жените, носещи хиджаб, от спорта”, обясни Олоу.

“Никой няма да ни задължи да го свалим“

Френските футболистки вече протестираха срещу забраната миналата година, като създадоха група, наречена Les Hijabeuses. Те подчертаха, че “секуларизмът не е нетърпимост“ и обявиха, че искат “футбол за всички“. “Трябва ли да избирам между религиозните си вярвания и правото да спортувам?”, попита един от тях във видеоклип, публикуван в YouTube .

“Никой не ни принуждава да носим забрадката си, никой няма да ни принуди да я свалим“, заяви активистка от Алианса на гражданите, сдружение, което подкрепя групата, пред EURACTIV в отговор на гласуването в Сената. Забраната на френската футболна асоциация би била “дискриминационна, нетолерантна и несправедлива“ и би лишила “стотици хора да тренират и да участват в състезания“, оплакват се от организацията.

Затягането на правилата, което бе определено от Ибтихай Мухаммад, като ислямофобско, вероятно ще влоши ситуацията. “Момичетата ще бъдат изключени и тяхното участие в спорта – което вече е в неравностойно положение в сравнение с момчетата ,  ще пострада от този регламент“, предупреди Олоу.

“Посланието е ясно – мюсюлманите са добре дошли, но да не се набиват на очи. И отново жените ще бъдат най-засегнати.”, коментира експертът.