Навални бе задържан на летище “Шереметиево”

Навални и съпругата му Юлия позират с пътници по време на полета от Берлин за Москва в неделя, 17 януари. [ANTON SMILEVETS/EPA]

Руската полиция задържа критика на Кремъл Алексей Навални при влизането му в страната от Берлин в неделя, 17 януари. Навални се прибира за първи път в Русия, след като беше отровен миналото лято и се лекува в Германия.

Самолетът, в който той пътуваше, трябваше да кацне на летище “Внуково”, но в последния момент бе отклонен от властите към “Шереметиево” в очевиден опит да осуетят срещата му с журналисти и привърженици, предаде “Ройтерс”.

“Не ни жалете. Посрещахме достойно самолети от Германия през 1941 г., ще посрещнем всички самолети и през 2021 г.”, обяви летище “Внуково” в Туитър отговор на коментари за завръщането на опозиционера.

Навални е бил задържан, когато е показал паспорта си на граничарите, преди официално да влезе в Русия, съобщи още агенцията. Съпругата му Юлия, говорителят и адвокатът му бяха допуснати да влязат в Русия. Задържането се случи на живо в ефира на много руски и световни медии.

“Опитаха се да ме уплашат. Делата срещу мен са скалъпени. Нямам от какво да се страхувам. Призовавам ви и вие да не се страхувате”, каза Навални пред репортери в самолета. И допълни: “Това е най-хубавият ми ден за последните пет месеца. Много съм щастлив, че си дойдох. Сега ще изляза и ще се прибера вкъщи. Не само истината е на моя страна, но и съдът.”

Три дни преди завръщането му руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) съобщи, че планира да задържи Алексей Навални при пристигането му в Москва в очакване на съдебно решение, което разглежда замяна на условната му присъда с ефективна. В съобщението, цитирано от БГНЕС, се казва, че на 27 ноември срещу него са започнати “мерки за първоначално издирване”, а на 29 декември осъденият Навални е включен в “списък с издирвания с разпореждане за вземане на мерки за арестуването му”. Навални е бил официално предупреден за “възможността за отмяна на условната присъда и замяната ѝ с ефективна”, въпреки това от август до декември “осъденият не се е появил за регистрация”, посочва службата.

Навални има две условни присъди – по пет години по делата “Кировлес” и “Ив Роше”. Първият случай е свързан с обвинения за присвояване на повече от 16 милиона рубли, вторият – с кражба на над 30 милиона рубли.

ФСИН се позовава на статия в списание “Lancet”, базирана на материали от германската клиника “Шарите”, от която според службата следва, че от изписването на Навални на 20 септември до 12 октомври “всички последствия от болестта му са отминали”. В тази връзка той и адвокатът му са били уведомени за необходимостта да се явят пред наказателно-изпълнителния инспекторат. В случай на неявяване ведомството е уведомило, че може да предприеме действия.

През декември Следственият комитет образува ново наказателно дело срещу Навални за мащабна измама. Според него, от 588 милиона рубли, събрани под формата на дарения за проектите му, над 356 милиона рубли са похарчени от Навални за лични цели. Опозиционерът отхвърля всички обвинения като политически мотивирани.

По-късно бе обяснено, че Навални ще остане в ареста до произнасянето на съда по мярката му за неотклонение. Делото, за което се издирва, ще бъде гледано на 29 януари.

Преди да отпътува от Берлин, Навални подкани привържениците си да го посрещнат на летището. Властите в Русия предупредиха, че подобно събиране не е разрешено и всяка форма на масова демонстрация ще бъде предотвратена. Въпреки това много хора се събраха на “Внуково”, където се очакваше да кацне опозиционерът. След това се появи информация, че са арестувани близо 40 души в Москва и Санкт Петербург.

Полицаи задържат поддръжник на Навални на летище “Внуково”. [YURI KOCHETKOV/EPA]