Навални е подмамил таен агент да признае, че отровата е била в бельото му

 Алексей Навални, лидер на руската либералната опозиция, в кабинета си по време на президентските избори, Русия, 18 март 2018 г. [Yevgeny Feldman / EPA / EFE]

Критикът на Кремъл Алексей Навални заяви в понеделник, че е подмамил руски таен агент да разкрие подробности за заговора за убийството му.  Опозиционерът пусна аудио запис и каза, че гласовият анализ ще докаже, че гласът е на сътрудник  на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Навални, един от най-откровените критици на президента Владимир Путин, беше транспортиран през август  за лечение в Германия, след като се срина в самолет в Русия. Германските здравни власти обявиха, че той е бил отровен с новичок – невро-параличен агент, разработен от СССР през 70-те години на миналия век, в опит да го убие. Това твърдение се приема от много западни държави.

Опозиционерът обяви, че ще води дело по-рано този месец, когато съвместно медийно разследване заяви, че е идентифицирало заподозрени за убийството от ФСБ.

Във видеоклип, публикуван на уебсайта му в понеделник, Навални каза, че се е обадил на някои от предполагаемите си отровители и се престорил на агент на службата за сигурност, като по този начин е подмамил служителя да говори за похищението. Мъжът на записа разкрива, че отровата не била сложена в бутилка минерална вода, а в два чифта от бельото на Навални. Мъжът описва как е бил пратен в град Омск, за да прикрие следите.

Един от мъжете, посочен от Навални като служител на руската служба за сигурност, говори с него 49 минути и изглежда е бил част от екипа за почистване, каза той.

Кремъл многократно отхвърли всякакви предположения, че Русия се е опитала да убие Навални.

“Видеоклипът с телефонното обаждане е фалшив“, коментираха от ФСБ, наричайки разследването на опозиционния политик за предполагаемото му отравяне “планирана провокация“, съобщава ТАСС.

Във видеото Навални пита: “Защо нищо не се получи?“

“Ами, задавал съм си този въпрос неведнъж“, отговаря гласът.

На въпроса защо Навални е оцелял, гласът казва, че това е вероятно защото самолетът, в който е бил по това време, е извършил непланирано аварийно кацане и е бил лекуван професионално и бързо от руските медици.

“Ако беше закъснял, всичко щеше да завърши по различен начин”, казва гласът от записа.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин отхвърли съобщенията в медиите за отравянето на Навални, като каза, че те са съставени от информация, предоставена от американските разузнавателни служби, и са опит за бъде очернен имиджа му, а самият Навални да изглежда по-важен, отколкото в действителност.

Навални се възстановява в Германия, но заяви, че планира да се върне в Русия. Той не посочи кога ще пътува.