Навални се връща в Русия въпреки рисковете

Руският опозиционен лидер Алексей Навални присъства на заседание в Симоновския окръжен съд в Москва, Русия, 22 август 2019 г. [Yuri Kochetkov/EPA/EFE]

Критикът на Кремъл Алексей Навални заяви в сряда, че ще отлети обратно за Русия от Германия на 17 януари. Опозиционерът се възстановяваше в германска клиника, след като бе отровен в Русия.

Той отхвърли потенциалните правни рискове в Русия, които могат да го вкарат в затвора.

Навални, един от водещите критици на президента Владимир Путин, беше прехвърлен за лечение в Германия през август, след като се срина в самолет в Русия. Според германските здравни власти, както и според други западни държави, срещу опозиционния лидер е извършен опит за убийство с новичок – невро-параличен агент, разработен от СССР през 70-те години на миналия век.

Руските власти отричат ​​каквото и да било участие в инцидента.

“Никога не е ставало въпрос дали да се върна или не. Просто защото никога не съм си тръгвал. Оказах се в Германия, след като постъпих в интензивно отделение по една причина: те се опитаха да ме убият “, написа Навални в Инстаграм.

“Хората на президента Владимир Путин действат както обикновено, като изфабрикуват нови наказателни дела срещу мен. Но не ме интересува какво ще ми направят. Русия е моята страна, Москва е моят град и ми липсва “, написа той.

Навални каза още, че се е  възстановил почти напълно.

Съобщението му дойде ден след като съдебните документи показаха, че руските власти са поискали от съда да го вкара в затвора, защото е нарушил условията на условната си присъда. Според Навални тази присъда е политически мотивирана.

Руската Федерална служба за затворите нареди на Навални миналия месец незабавно да отлети обратно и да се яви в московския офис или да бъде затворен, ако не успее да се върне навреме.

Критикът на Кремъл и неговите съюзници обвиниха руските власти, че се опитват да го сплашат да се върне преди парламентарните избори, които трябва да се проведат през септември.

Русия заяви, че не е видяла доказателства, че е бил отровен, и отрече да се опитва да му навреди. Кремъл заяви, че Навални е свободен да се върне в Русия по всяко време като всеки друг руски гражданин.