Навални се оплака, че са го определили като „терорист“

Привърженици на руския опозиционен лидер Алексей Навален на демонстрация, организирана от групата "Изкуството на бунтовниците“ пред руското посолство в Лондон, Великобритания, 21 април 2021 г. [EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA]

Критикът от Кремъл Алексей Навални, който излежава присъда в руски затвор, заяви в понеделник (11 октомври), че затворническа комисия го е определила като екстремист и терорист, но официално  смята, че няма риск за риск от бягство.

Навални заяви в Инстаграм, че е бил призован пред комисия в затвора във Владимирска област, източно от Москва, която е гласувала единодушно в подкрепа на промяната на статута му.

Новият статут на Навални като „терорист“ и „екстремист“ бележи ескалация на натиска срещу най-известния критик на президента Владимир Путин. В момента опозиционерът излежава две години и половина затвор за нарушения на условната присъда. Според него това са политически мотивирани обвинения, за да осуетят участието му в изборите.

Навални каза, че приветства факта, че вече не се смята, че е  склонен към бягство и затова ще бъде подложен на по-редки и по-малко строги нощни проверки от охраната.

„Страхувах се, че ще поискат да целуна портретите на Путин и да науча наизуст цитати от (бившия президент) Дмитрий Медведев, но няма да има нужда“, каза той в публикацията, която бе разпространена с помощта на адвокатите му.

„Просто над леглото ми има знак, че съм терорист.“, допълни той.

Няма потвърждение от руските власти за промяната в статута на Навални, а Федералната служба на затворите не отговори веднага на искане за коментар.

Репресии срещу съюзниците

45-годишният Навални беше вкаран в затвора, след като се върна в Русия в началото на тази година от Германия. Там той се лекува няколко месеца след отравяне в Сибир през август 2020 г. с нервнопаралитичното вещество новичок.

Кремъл отрече всякакво участие и многократно заявява, че неговият случай не е политически, а въпрос на службата в затвора. Путин полага усилия да избегне дори споменаването на името му.

Движението на Навални претърпя нов удар през юни, когато съдът определи дейността му като екстремистка. Много от неговите съюзници се оплакаха, че претърсват домовете им или са ограничили свободата им на движение. Някои избягаха в чужбина. Миналия месец Русия заведе ново наказателно дело срещу Навални, което може да го задържи в затвора за още десетилетие.

Информационна агенция РИА съобщи, че в понеделник московският съд е отхвърлил иск на Навални срещу прокуратурата заради блокирането на канала му в YouTube. Каналът съветваше руснаците как да гласуват на парламентарните избори, които бяха спечелени от пропутинската партия „Единна Русия“.

Някои от поддръжниците на Навални разкритикуваха миналата седмица връчването на Нобеловата награда за мир на руския журналист Дмитрий Муратов, като заявиха, че Навални би бил по-заслужил победител. Муратов посвети наградата на шестима  журналисти, които бяха убити заради работата си. Той заяви, че би дал наградата на  Навални.