Над 17 000 души поискаха оставката на здравния министър

Заради извънредното положение протест няма как се организира, но спазвайки всички мерки от инициативата "За истинска детска болница" внесоха в Министерския съвет петицията си с над 17 000 подписа. [Илияна Кирилова/в. "Сега"]

Петиция със 17 691 подписа за оставката на здравния министър Кирил Ананиев и за отмяната на договора за превръщането на 30-годишен изоставен строеж в модерна детска болница внесоха в деловодството на правителството от гражданската инициатива “За истинска детска болница”.

Подписите са на родители, педиатри, архитекти, инженери. Те предупреждават, че старият строеж е морално остарял и опасен и че няма как да се превърне в детска болница, която покрива всички съвременни стандарти в педиатрията.

“Недовършената сграда на ИПК “Родина”, която беше взривена в неделя, е строена по същото време, както и скелетът, към който Ананиев иска да пригоди бъдещата национална педиатрия. Събарят ИПК заради конструктивните и функционалните дефекти. Същите дефекти има и социалистическият скелет в двора на “Александровска”, до инсинератора. Едната сграда отива в небитието, където й е мястото, а другата е на път да стане черна дупка за милиони левове от данъците на всеки български гражданин”, обявиха от инициативата.

Според тях ако тази конструкция някога бъде довършена, “тя никога няма да стане Националната детска лечебница, която чакаме от 40 години” – модерна, високотехнологична, съвременна детска болница, каквито са болниците през последните десетилетия по света.

Кирил Ананиев подписа договор с ДЗЗД “Детско здраве” за проектиране, строителство и авторски надзор на Национална многопрофилна детска болница по време на извънредното положение. Общата стойност на поръчката е 93 407 331.47 лева с ДДС. Ананиев защити решението си с това, че процедурата по Закона за обществените поръчки е завършена. “Знаете, че минаха обжалванията и през Комисията за защита на конкуренцията, минаха и през ВАС, нормално е, когато е минала цялата тази процедура, ние да започнем, тъй като ще мине този вирус и ние ще трябва да мислим за децата, за да можем да направим една модерна, комплексна многопрофилна болница. Не виждам защо да не започваме. Ами ако продължи още 7-8 месеца това вирусно заболяване, след колко време ще я построим? А хората чакат – родители, деца”, каза той в началото на април.

В края на м.г. Камарата на архитектите сезира европейските организациите на архитектите и инженерите с искане на независима експертиза на 12-етажното скеле. Сигнали бяха подадени до Европейската комисия и новата европейска прокуратура.

София е единствената европейска столица, в която няма детска болница, където тежко болните деца могат да получават адекватна и бърза помощ. В България едно дете с онкологично заболяване например трябва да обиколи четири различни болници, за да получи диагноза и лечение.