Наемен убиец разказа пред съда как е застрелял журналиста Куциак

Мирослав Марчек беше доведен в съда под тежка охрана. [Jakub Gavlak/EPA/EFE]

Бивш войник призна пред съда в понеделник (13 януари),  че е убил словашкия разследващ журналист Ян Куциак. Убийството на Куциак преди 2 години доведе до антикорупционни протести, които свалиха правителството на дългогодишния премиер Робърт Фицо.

Мирослав Марчек каза пред съд, че е нает да убие 27-годишния Куциак. Журналистът беше разстрелян заедно с годеницата си Мартина Куснирова в къщата им извън столицата на Словакия Братислава през февруари 2018 г.

За двойното убийството на подсъдимата скамейка бяха петима души, включително виден бизнесмен, за когото разследващите установиха, че има връзки със служители по сигурността, както и със съдебни и политически фигури.

Случаят се разглежда като тест на съдебната и политическата система на Словакия преди изборите през февруари.

В края на м.г. един от петимата подсъдими – 42-годишният Золтан Андрушко, беше осъден на 15 години затвор, след като сключи споразумение с прокуратурата. Процесът срещу останалите , сред които е и Марчек, продължава. Те бяха в съда в понеделник. “Ройтерс” предаде, че те са били доведени в съдебната зала от въоръжена охрана.

37-годишният Марчек разказа пред съда как първоначално е имало план Куциак да бъде отвлечен и убит. Този план обаче бил изоставен като твърде сложен. Той разказа, че на 21 февруари се е скрил извън къщата на жертвите и ги е изчакал да се приберат. Той дебнел за удобен момент да атакува.  “Това стана, когато г-жа Куснирова отиде до тоалетната. Застрелях го (Куциак) в гърдите”, цитира показанията на Марчек новинарският сайт www.sme.sk.

Той каза, че е убил Куснирова, така че тя да не може да го идентифицира. “Той (Кучиак) падаше назад, той се държеше с едната ръка към вратата и тя дойде. Беше невъзможно просто да си тръгнем”, разказа Марчек.

Пред съда той допълни, че съжалява за действията си и че е решил да се изповяда, след като е видял семействата на жертвите по телевизията.

Трима от подсъдимите отричат за убийството

Като поръчител на покушението е обвинен бизнесменът Мариан Кочнер. Той отрича това обвинение, но призна, че е виновен за държане на незаконните боеприпаси, намерени от полицията в дома му.

Третият подсъдим, Алена Жужова, отрече обвиненията, че е посредник в убийствата.

Томаш Сабо, бивш полицай, пледира, че не е виновен в убийството. Словашките медии съобщиха, че Сабо твърди, че Андруско го е търсил, за да бъде организиран побой над Куциак.

Разследващите репортажи на Куциак бяха фокусирани върху случаи на измама, свързана с бизнесмени с политически връзки. Той се занимаваше с бизнеса на Кочнер, включително свързания с поглъщането на телевизионна станция и сделки с имоти.

След убийството, което предизвика най-големите протести след падането на комунизма в Словакия, освен кабинетът на Фицо оставка подаде и шефът на националната полиция. Протестиращите призоваха за независимо разследване и прекратяване на широко разпространената корупция.

Фицо продължава да ръководи партията си СМЕР преди наближаващите през февруари парламентарни избори.

Миналия март адвокатът либерал Зузана Чапутова спечели президентските избори и стана първата жена на този пост в Словакия.