Намаляват карантината и засилват ваксинацията

Доц. Георги Йорданов посочи, че карантината на заразени може да бъде намалена от 14 на 10 дни. За контактните граждани тя ще стане 7 дни, вместо досегашните 10.

Още през следващата седмица противоепидемичните мерки може да бъдат смекчени. Причината е, че новият вариант на вируса Омикрон протича сравнително леко. Стремежът обаче е да се засили ваксинацията. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването доц. Георги Йорданов след първото заседание на Националния пандемичен комитет.

Йорданов посочи, че карантината на заразени може да бъде намалена от 14 на 10 дни. За контактните граждани тя ще стане 7 дни, вместо досегашните 10. Той обаче подчерта, че основният обсъден въпрос, който са обсъждали на заседанието е ваксинацията.

Тревожен е фактът, че страната ни остава на опашката в Европейския съюз по процент на ваксинация – 35,7 %.

„Отчитаме нежелание на обществото да се ваксинира. Искаме да стигнем до 60 % ваксинирано население до края на месеца“, обясни зам. министърът.

Той заяви, че ще се промени в режима за влизане в страната. Йорданов даде за пример случая  с българите, които са карали празниците в екзотични страни, а после не са успели да се приберат.

„Има и казус с голяма група британски туристи, които идва у нас на ски – те трябва освен зелен сертификат трябва да имат и PCR. Великобритания е страната с най-голям брой болни от Омикрон. Трудно ще допуснем несертифицирани англичани да сеят зараза в Банско“, подчерта доц. Йорданов.

Комитетът бе сформиран преди дни от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Целта му  е да анализира и координира дейностите по изпълнението и контрола на въведените в страната противоепидемични мерки. Комитетът се състои от 23 члена и има представител от всяко едно министерство. В състава му влизат експерти на ръководството на здравното министерство, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.

Здравните власти потвърдиха, че в страната има заразени с варианта Омикрон след Нова година, когато мутацията вече беше потопила цяла Европа и броени дни преди България да отбележи нови пикови стойности. Появата на Омикрон у нас предизвика въпроси дали страната ни има капацитет адекватно да проследява вируса на своя територия.

Бяха потвърдени 12 случая на вирусния вариант след целогеномно секвениране, извършено от Националния център по заразни и паразитни болести. Поради тази причина главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев прогнозира, че оттук нататък трябва да очакваме по-бързо разпространение на коронавируса и вариантът Омикрон да стане доминиращ в страната, както се случи в много дсруги страни в Европа. Причината е, че основната характеристика на Омикрон е по-бързото му предаване на по-голям брой хора за кратко време.

В началото на новата година Министерството на здравеопазването и Националният център по заразни и паразитни болести обявиха, че активно наблюдават разпространението на ковид в страната с акцент навременното установяване на варианти.

Пробите от частните лаборатории нямат технология, с която да секвенират вида на вируса, затова се изпращат в  Националния център по заразни и паразитни болести.

Миналата година България се включи в проекта „Геномът на Европа“ във връзка с инициативата „1+ милиона европейски генома“. През август служебното правителство обяви, че ще осигури допълнително финансиране в подкрепа на генерирането на първите 1000 генома, с които България ще участва в проекта. В инициативата участват общо 22 европейски държави, като целта е да се образува референтна база данни за изследвания и иновации в здравеопазването. Тя ще помогне за превенцията и лечението на много социалнозначими заболявания като рак, диабет, болести на сърдечно-съдовата система и др.

За целта в бюджета за 2022 г. ще бъдат заложени поне 3 млн. лева. С парите, които Медицински университет-София ще получи от държавата, България ще създаде своя база от геномни данни. В този университет работят две лаборатории, които разполагат с модерни платформи за секвениране, включително с най-високопроизводителен секвенатор от ново поколение.