Напрежението между България и Сърбия продължава да расте

Вицепремиерът и воненн кинистър Красимир Каракачанов [Дневник,%20партньо…]

“Ивица Дачич хубаво пее. Може би по-добре пее, отколкото се изказва политически.” Това коментира в понеделник (6 януари) българският военен министър Красимир Каракачанов по повод последното изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич за българското малцинство в Сърбия.

В интервю за сръбската държавна телевизия в събота Дачич иронизира политическите дискусии в рамките на ЕС, като дава пример с България.

“За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство”, е казал сръбският външен министър, цитиран от БГНЕС.

Българското малцинство се появява от нищото в това интервю на Дачич, защото водещата тема е напрежението между Сърбия и Черна гора по повод новия закон за вероизповеданията, приет от Подгорица. Българското външно министерство веднага излезе с позиция, че е призвано да защитава правата на българите в Сърбия, а от властите в Белград се иска единствено да спазват собствените си закони.

Каракачанов: Агресивният тон се засилва

Военният министър Каракачанов, който е редовен политически коментатор на събитията в Северна Македония и Сърбия, не пропусна да се включи по темата.

“Това че България се грижи за своите сънародници е наше задължение. След като нашите сънародници недоволстват в Сърбия, значи има някакъв проблем”, каза Каракачанов. Според него агресивният тон в Сърбия спрямо България се засилва през последните месеци, особено по отношение на изучаването на български език.

“Като вземем предвид и амбициите за едно сериозно превъоръжаване и изказването преди около половин година на сръбския военен министър, че Сърбия се стреми към въздушно превъзходство на Балканите и ако се върнем малко назад в историята, може би няма да направим най-спокойния анализ”, каза Каракачанов.

Коментарът му за певческите качества на Дачич бе посветен на една странна изява на сръбския външен министър през 2017 година, когато той пя лично на Реджеп Ердоган песента “Осман ага”. Според Каракачанов политиката на Сърбия е българското население да се изселва, за да изчезне.

През юли миналата година Дачич, който има стаж и като говорител на сръбския диктатор Слободан Милошевич, направи груб коментар и срещу българския премиер Бойко Борисов.

Пред държавната телевизия РТС той призова “Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел”.

Последва остра реакция на София, а отговорът на Белград бе, че е станал някакъв “проблем с превода”.

Ракети и шпионаж

В края на миналата година министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин обвини България, че има пръст в “аферата “Крушик”. “Крушик” е държавен сръбски холдинг за търговия с оръжие, а боеприпаси от него вероятно са били използвани от украинската армия срещу проруските сепаратисти в Донбас, въпреки близките отношения между Белград и Москва. Вулин казва, че скандалът е инспириран от България, защото е започнал от българското издание “Армс уоч”.

Сръбският министър заподозря, че цялата афера е заради опита на България да подкопае сръбския оръжеен износ.

Само месец преди “аферата Крушик” близкият до президента Вучич влиятелен депутат Милован Дрецун публично обвини България, че провежда хибридни шпионски атаки в Сърбия. Тези обвинения бяха отправени на фона на грандиозен шпионски скандал в Белград с участието на руските служби.

По същото време в София имаше сериозни притеснения за присъствието на руските ракетни системи С-400 на сръбска територия за съвместно военно учение с Русия.

Сърбия е кандидат за член на ЕС от 2012 година, но преговорите с Брюксел реално започнаха две години по-късно. До този момент Сърбия е успяла да отвори по-малко от половината преговорни глави.