Напрежение между Берлин, Букурещ и София заради огнище на COVID-19

Игра на обвинения след избухването на COVID-19 в месокомбинат. [EPA-EFE / FRIEDEMANN VOGEL]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

БЕРЛИН | БУКУРЕЩ | СОФИЯ

В търсене на виновни след избухването на епидемия на коронавируса в месокомбинат. След новината за голямо огнище на COVID-19 в месокомбинат в Северен Рейн-Вестфалия, премиерът на провинцията Армин Лашет (ХДС) защити облекчаването на мерките в страната. Той коментира, че причината за инцидента не са мерките, а румънските и българските работници, както и условията им на работа и настаняване.

В отговор румънското посолство в Берлин поиска от изясняване на тази позиция. Румънското външно министерство също се свърза с германското посолство в Букурещ.

Българският външен министър Екатерина Захариева определи изказването на Лашет като непремерено и неприемливо. На обща пресконференция в София вчера (18 юни) Хайко Маас, германският министър на външните работи, коментира: “Надявам се този (германски) премиер да се поправи. Мисля, че ако се извини, наистина ще си направи голяма услуга. В този случай е много опасно да се говори за вина и да се прехвърля вина върху някого. Ние наистина трябва да внимаваме много да не наливаме масло в огъня и да поощряваме подобни тенденции в политиката”.

Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия и Богдан Нягу от EURACTIV Румъния за дипломатическия скандал.

///

В четвъртък (18 юни) германският канцлер Ангела Меркел представи в Бундестага приоритетите на Германия за предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Прочетете повече тук.

///

ПАРИЖ

Дигиталната данъчна война продължава. В сряда (17 юни) Вашингтон потвърди , че САЩ се оттегля от преговорите за международо споразумение за данъчно облагане на дигиталната икономика. В отговор френският финансов министър Бруно Льо Мер заяви, че това е провокация към всички партньори в Организацията за икономическо сътрудничество и равитие (ОИСР). “Бяхме на сантиметри от споразумение за данъчно облагане на дигиталните гиганти”, обясни Льо Мер. Прочетете повече от EURACTIV Франция.

Прочетете също: NATO opens probe into France-Turkey naval incident in Mediterranean

///

БРЮКСЕЛ

Белгия на последно място в класация за отговор срещу COVID-19. Белгия беше класирана на последно място от 21 членове на ОИСР, с резултат по-нисък от този на Италия, Испания и Великобритания. Данните са според ново международно проучване на Economist Intelligence UnitПрочетете повече от Александра Брзозовски.

///

ВИЕНА

Броят на пациентите, заразени с коронавирус отново нараства. Въпреки че през последните седмици в Австрия се наблюдава спад на регистрираните инфекции, в четвъртък вечер (18 юни) броят на случаите отново се увеличи.

Австрийското здравно министерство отчете 434 пациенти с COVID, което е с 45 души повече спрямо даните от миналия четвъртък. 72 пациенти са в болница, а осем остават в интензивно лечение. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

ХЕЛЗИНКИ

Най-силно засегнатите трябва да се възползват най-много от Фонда за възстановяване на ЕС. Финландия вече одобрява предложението на Европейската комисия за фонд за възстановяване на ЕС в размер на 750 милиарда евро, но би искала критериите му да се променят. Според Финландия, най-много средства трябва да са разпределени за страните, които са пострадали най-много от пандемията. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Необходимостта от бързи и решителни отговори за използването на европейските средства за икономическо възстановяване на страната бе ключов въпрос на срещата между италианския президент Серджо Матарела и премиера Джузепе Конте. На срещата присъстваха още министърът на външните работи Луиджи Ди Майо, министърът на икономиката Роберто Гуалтиери и министърът по европейските въпроси Енцо Амендола.

Срещата беше критикувана от опозицията, която обвини правителството, че действа незаконно, като не позволява на парламента да гласува за политическата посока на преговорите. (Алесандро Фолис | EURACTIV.it)

///

МАДРИД

Нов пакет за възстановяване на туристическия сектор. Испанският премиер Педро Санчес обяви в четвъртък (18 юни), че ще бъде предложен допълнителен пакет от 4.2 милиарда евро за стимулиране на туристическия сектор, съобщи EFE, партньор на EURACTIV.

При представянето на спасителния план за туристическия сектор, заедно с шест министри и ключови представители на синдикатите, бизнеса и регионалните администрации, Санчес подчерта, че тези допълнителни средства ще бъдат добавени към други механизми на правителството за социална защита. Прочетете повече от EFE.

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Британската верига супермаркети “Теско се изтегля от Полша. Теско се изтегли най-големият си европейски пазар – Полша. Според Дейв Люис, изпълнителен директор на компанията, пазарните предизвикателства в Полша означават, че бизнесът в страната изостава от “по-добрите перспективи за растеж” в съседните Чехия, Унгария и Словакия, върху които компанията възнамерява да се съсредоточи в бъдеще. Преди две години консервативното правителство на страната затегна правилата за търговия в неделя. (Александра Брзозовски | EURACTIV.com)

///

ПРАГА

Без маски от юли. Задължението за носене на маски на закрито или в обществения транспорт ще бъде отменено в началото на юли, съобщи в четвъртък (18 юни) чешкият здравен министър Адам Войтех. Ресторантите и заведенията вече ще могат да работят след 23 часа.

(Лукаш Хендрич | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Министърът на правосъдието с коментарира Съда на ЕС. Унгарското правителство се ангажира да гарантира прозрачността на гражданските организации. Това заяви министърът на правосъдието Джудит Варга пред държавната информационна агенция MTI в отговор на решението на Съда на Европейския съюз относно финансирането на НПО. “Позицията на правителството e, че задълженията за регистрация и оповестяване, предписани от унгарския регламент, не затрудняват финансирането или работата на подкрепяните организации”, добави министърът.

В четвъртък (18 юни) Съдът на ЕС постанови че ограниченията, наложени на финансирането на гражданските организации от чужденци в Унгария, са дискриминационни и необосновани и нарушават правото на ЕС. Прочетете повече от Владислав Максимов от EURACTIV.

///

БРАТИСЛАВА

По време на срещата на Вишеградската четворка миналата седмица словашкият премиер Игор Матович се съгласи с унгарския и чешкия премиер, които считат за несправедлива схемата за разпределение на плана за възстановяване на ЕС. “Трябва да бъдем справедливи”, посочи Матович в Будапеща и добави, че Словакия трябва да прояви солидарност с партньорите си от Вишеградската група, дори и схемата за разпределение да е благоприятна за Словакия.

Въпреки това, в сряда (17 юни), когато представи на евродепутати преговорната позиция на Словакия преди днешната среща на върха на ЕС, Матович каза друго. Той посочи, че е важно критериите за разпределение да не бъдат предоговаряни в ущърб на Словакия.

(Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Туристическата индустрия може да понесе голям удар. При най-лошия сценарий приходите на българската туристическа индустрия, която формира около 12% от БВП на страната, може да спаднат с 50% вследствие на пандемията. Оптимистичният вариант е постъпленията в сектора да намалеят с 30-40%, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова.

От понеделник във всички съседни страни, Скандинавия, Германия, Вишеградската четворка, Израел започва телевизионна и онлайн реклама на туризма в България като акцентът е в съчетаването на морската почивка със спа, голф, приключения и т.н. Купено е рекламно време в праймтайма на CNN, RTL, добави Ангелкова. Общият бюджет за реклама през тази година е 12 млн. лв. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

Прочетете цялата статия: Ангелкова очаква между 30 и 50% спад на приходите от туризъм

///

ЗАГРЕБ

Corona-App ще пази туристите в безопасност. Министърът на вътрешните работи и ръководител на Националната гражданска защита Давор Божинович посъветва гражданите да не пътуват в чужбина, но гарантира “безопасен престой в туристическите дестинации на Хърватия”.

Мобилно приложение за проследяване на контактите ще бъде готово през юли, съобщи Jutarnji list. Според неофициална информация, здравното министерство на страната вече е изпратило искане до Apple и Google за регистрация на приложението в Хърватия. (Карла Юничич, EURACTIV.hr)

///

ЛЮБЛЯНА

Словения кандидатства в европейски търг за създаване на съоръжения за съхранение на лични предпазни средства по механизма на rescEU. Това заяви министърът на отбраната Матей Тонин в четвъртък (18 юни). Засега оборудването се съхранява в Румъния и Германия, но Европейската комисия съобщи, че иска да създаде около шест такива логистични центъра в целия блок.

///

От петък Словения ще наложи по-строги правила, сред които и 14-дневна карантина за пътници, идващи от Босна и Херцеговина, Сърбия и Косово след отчетен ръст в броя на коронавирусните инфекции. (Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

///

БЕЛГРАД

Русия ще подкрепи решение за Косово, само ако е приемливо за Сърбия. Москва ще продължи да подкрепя всички контакти и инициативи, които биха помогнали на Белград и Прищина да постигнат взаимно приемливо решение на косовския въпрос, основаващ се на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на посещение в Белград в четвъртък (18 юни).

Лавров посочи, че резолюцията от 1999 г. потвърждава териториалната цялост на Сърбия и добави, че решение на косовския въпрос трябва да се търси в съответствие с международното право и да бъде одобрено от Съвета за сигурност на ООН. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

***