НАТО ще се фокусира върху възпирането на Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, Белгия, 20 октомври 2021 г. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Министрите на отбраната на НАТО трябва да приемат няколко стратегически документа и да се споразумеят за нов генерален план за защита срещу всяка потенциална руска хибридна атака в четвъртък (21 октомври), заявиха дипломати.

Нападенията се извършват „не само с патрони и бомби, но и с байтове и големи данни“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред репортери в сряда преди срещата.

Поверителната стратегия надхвърля съществуващите регионални планове за отбрана и възпиране. Тя има за цел да е подготвена за всяка едновременна атака в Балтийския и Черноморския регион, включително с ядрени оръжия и кибератаки, координирани от космоса.

През последните години НАТО добави киберзащитата и космоса към традиционните си области –  въздуха, сушата и морето. Това е сигнал за нарастваща тревога, че подобни атаки не са малко вероятни.

През юни Алианса реши, че поредица от кибератаки може да задейства клаузата за взаимна защита на военния блок, както в случая с въоръжена атака.

Сега тези предходни стъпки ще бъдат превърнати в нов план за отбрана, който ще преструктурира зоната на отговорност на главнокомандващия НАТО за Европа.

Следващата стъпка ще бъде разработването на нови планове за отбрана за цялата евроатлантическа зона, като да надградят „Плановете за постепенно реагиране“, които бяха разработени за източния фланг след руската инвазия в Крим.

Тогава така наречените „зелени човечета“ – руските специални сили, които не носят военни обозначителни знаци, поставиха полуострова под контрола на Москва.

Според западните представители през май Русия е струпала около 100 000 войници на границата си с Украйна, което е най-високият брой от анексирането на Крим  през 2014 г.

През септември Русия използва нови бойни роботи в големи военни учения със съюзника си Беларус, което бе предупреждение за балтийските страни.

Русия надгражда или заменя съветските военни космически системи за потенциални атаки срещу спътници в орбита и разработва технологии, базирани на изкуствен интелект, за да извади от строя съюзническите командни системи. Москва  разработва и „супер оръжия“.

Те бяха представени през 2018 г. и включват ядрени хиперзвукови крилати ракети, които могат да избегнат системите за ранно предупреждение.

Друга част от срещата ще включва дискусия за ядрено възпиране в т. нар. Група за ядрено планиране, към която принадлежат всички страни-членки с изключение на Франция.

„Целта на НАТО е свят без ядрени оръжия, но ние не вярваме в едностранното разоръжаване“, каза Столтенберг в Брюксел.

„Свят, в който Русия, Китай и други страни като Северна Корея имат ядрени оръжия, но НАТО няма,  не е по-безопасен свят“, добави той.

Русия отрича всякакви военни намерения и казва, че НАТО рискува да дестабилизира Европа с подобни стратегии.

Москва заяви по-рано тази седмица, че ще спре дейността на своята мисия към НАТО и тази на дипломатическата мисия на Алианса в Москва, след като той експулсира осем руснаци заради шпионаж по-рано този месец.

„Политиката на НАТО остава последователна и ние оставаме отворени за диалог“, каза Столтенберг пред репортери в Брюксел.

„В същото време ще продължим да търсим начини допълнително да засилим нашите възможности за възпиране и отбрана: Ще гарантираме, че разполагаме с правилните планове, способности и сили за защита на нашите нации“, подчерта той.