Неваксинираните във Виена нямат право на нощен живот

Виена изпревари само с няколко дни решение на правителството, което ще въведе  подобни мерки за цялата държава. Това ще се случи след като като заетите легла в интензивните отделения достигнат 25%, което се очаква да се случи следващата седмица, ако сегашната тенденция се запази. [ Shutterstock/Radiokafka ]

Община Виена ще ограничи достъпа до културни събития,  фризьори, барове и клубове на хора, които са  ваксинирани, или са се възстановили от COVID-19 до края на седмицата. На неваксинираните пък ще бъде забранено да посещават заведения, както и да участват в социалния и културния живот на столицата.

Освен това изискването за тестване дори за ваксинирани хора също е на масата.

Община Виена изпревари само с няколко дни решение на правителството, което ще въведе  подобни мерки за цялата държава. Това ще се случи след като като заетите легла в интензивните отделения достигнат 25%, което се очаква да се случи следващата седмица, ако сегашната тенденция се запази.

Кметът на Виена обаче е скептичен към подхода на федералното правителство. „Да се ​​чака винаги, докато се достигне определен праг на заетост на леглата в отделенията за интензивно лечение, и  да се прилагат мерки след това според мен е твърде късно“, каза в четвъртък Михаел Лудвиг.

Лудвиг добави, че могат да бъдат взети още по-строги мерки, ако сегашната тенденция продължи. Той посочи потенциалното въвеждане на изисквания за тестване на ваксинираните хора като една от мерките, които в момента се предлагат.

Според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, 62,9% от населението на Австрия вече е ваксинирано. Регистрирани са 11 419 смъртни случая заради коронавируса.

В четвъртък здравното министерство съобщи, че в рамките на 24 часа са регистрирани над 8500 нови инфекции от ковид, което е с 32% повече от предния ден и най-високият брой за годината.

Поради високия процент на зараза, Германия в момента преценява издаването на предупреждение за пътуване за Австрия, което би било опустошително за сектора на зимния туризъм в страната.

Ръководителите на деветте федерални провинции ще се срещнат с  правителството, за да обсъдят пътя напред и да осигурят всеобхватен подход.

„Рязко нарастващите цифри показват, че е важно да се действа сега и да се вземат мерки“, каза в изявление здравният министър Волфганг Мюкщайн, като подчерта, че настоящият 5-етапен план на правителството вече върви в правилната посока.