Недоволна от ЕС, Чехия сама ще се договоря с AstraZeneca и с Русия

Компанията не е потвърдила официалните разговори за отделна сделка с Прага. [ Shutterstock / rafapress ]

Недоволно от количеството на доставените ваксини срещу коронавирус в рамките на ЕС, правителството на Чехия започна отделни разговори с британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca. В същото време обмисля покупка на руския препарат “Спутник V”, обяви здравното министерство. 

“Към здравното министерство се обърнаха представители на AstraZeneca с предложение за допълнителни ваксини. Ние сме в контакт с компанията и договаряме допълнителни подробности, особено за броя на дозите, датата на доставка и цената“, заяви говорителят на здравното министерство Барбора Петерова пред новинарския уебсайт Seznam Zprávy .

В момента чешкото правителство преценява дали тази оферта е в съответствие с сделките на ЕС. AstraZeneca не беше на разположение за коментар дали е имало разговори за отделна сделка с Прага.

Миналата седмица британско-шведската фармацевтична компания настоя, че фокусът й е върху “изпълнението на нашите съществени глобални ангажименти към правителствата и международните здравни организации, възможно най-бързо. Понастоящем няма доставка, продажба или разпространение на ваксината в частния сектор“.

Изявлението, изпратено до EURACTIV в петък, дойде след коментари на чешкия премиер Андрей Бабиш, че допълнителни ваксини на AstraZeneca са били предложени на Чехия от “посредник“ от Дубай.

В отговор AstraZeneca каза, че “ако някой предлага ваксини от нейно име, вероятно е фалшификация, така че трябва да бъде докладван на местните здравни власти“.

В изказването си в чешкия парламент миналия четвъртък  Бабиш каза: “Докато AstraZeneca отказваше да достави на ЕС 80 милиона дози, получихме многократни предложения за тази ваксина – не само аз, но и други трима други министър-председатели в Европа. Това се случи още преди началото на доставките блока“.

Ден по-рано по време на брифинг в Белград Бабиш разкри, че на черния пазар има повече предложения за ваксини AstraZeneca .

Получихме предложение от посредник в Дубай, да купим пет милиона дози за 10 долара на доза”, уточни премиерът.

Чешкото правителство отказа тази оферта, а Бабиш подчерта, че е изпратил писмо по този въпрос до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен . Миналия петък обаче изпълнителният директор на ЕС заяви, че не е запозната със случая.

Бабиш отбеляза също, че австрийският канцлер Себастиан Курц и унгарският премиер Виктор Орбан са получили подобно предложение.

EURACTIV.com също беше информиран, че Европейската служба за борба с измамите (OЛАФ) ще направи изявление тази седмица за ваксините срещу COVID-19 на черния пазар.

В коментар на информацията в EURACTIV по въпроса, чешкото министерство на здравеопазването отговори накратко: “Статията съобщава за посредник в Дубай, така че отговорът ни не е в противоречие с информацията в статията“.

Междувременно  чешкото правителство обяви нови ограничителни мерки, след като това беше поискано от всички 14 регионални лидери, въпреки несъгласието на националния парламент. Говорителят на горната камара Милош Вистрчил заяви, че подобно решение би нарушило чешката конституция и потвърди, че ще го оспори пред Конституционния съд.