Неизползвани ваксини на “АстраЗенека” се трупат във Франция и Германия

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран показва на член на медицинския персонал документа, който е попълнил, за да получи доза от ваксината на Астра Зенека в покрайнините на Париж, Франция, 8 февруари 2021 г. [EPA-EFE / THOMAS SAMSON]

Изправени пред предизвикателството да ваксинират населението си срещу COVID, френските и германските власти се опитват да убедят повече хора, че ваксината на фармацевтичния гигант “АстраЗенека” е също толкова ефективна, колкото и останалите.

Запасите от ваксини от британско-шведската компания остават неизползвани и в двете страни, въпреки всеобщото желание да се сложи край на пандемията, която предизвика социално и икономическо бедствие в мащаб, невиждан от Втората световна война.

Само 273 000 дози от ваксината, разработени от “АстраЗенека” и Оксфордския университет, са били използвани във Франция от общо 1,7 милиона ваксини, получени към края на февруари.

Негативната реакция идва дори след като целевата група за ваксиниране, здравните работници над 50 години и хората със сериозни рискове за здравето, могат да получат ваксината директно от своя лекар, вместо да чакат час в центровете за ваксинация.

Както Франция, така и Германия отказаха да разрешат ваксината на “АстраЗенека” за хора над 65 години, което доведе до опасенията за нейната ефективност.

Несправедливо медийно отразяване

Публикуваните от компанията тестови данни миналия ноември, заедно с въпроси относно ефикасността ѝ срещу новите мутации на COVID-19 засилиха скептицизма в Европа. Някои критици също така отбелязват, че американските регулатори все още не са одобрили ваксината на АстраЗенека.

Миналата седмица Жак Батистони, ръководител на лекарския съюз на MG France, обаче осъди широко разпространените атаки срещу “АстраЗенека”, които доведоха до това много ваксини да останат неизползвани.

А координаторът на ваксинационната кампания в страната Ален Фишер се оплака миналата седмица, че негативното медийно отразяване около ваксината е дълбоко несправедливо.

“Ако това е ваксината, която ми се предлага, очевидно бих се ваксинирал с нея”, каза френският президент Еманюел Макрон след заседание на Европейския съвет в петък.

Данните от проучване, публикувани от британските здравни власти в понеделник, показват, че ваксината е много ефективна за предотвратяване на сериозни заболявания при възрастни хора –  намалява хоспитализацията с повече от 80%. Резултатите от масовото проучване в Шотландия са дори по-добри.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, твърди, че данните са “малко по-добри за оксфордската ваксина (“АстраЗенека”), отколкото за тази на “Пфайзер”.

Резултатите могат да увеличат натиска върху Франция и Германия да разрешат употребата на ваксината на “АстраЗенека” за хората над 65 години, след като властите актуализират насоките си тази седмица. До 23 февруари в Германия бяха доставени 1,45 милиона дози от ваксината, но бяха използвани само 240 000.

“Нито една доза ваксината на “АстраЗенека” не трябва да бъде оставена или изхвърлена”, каза регионалният премиер на Бавария Маркус Содер в коментар, публикуван в неделя.

В същото време българското правителство води разговори с Германия и Франция за осигуряване на 1 млн. дози ваксини на “Пфайзер”, като първите доставки трябва да са през март. Ваксините трябва да бъдат доставени до края на месец май.

Измамни посредници на ваксини

Междувременно измамни посредници са предложили на правителства в Европейския съюз общо около 1 милиард несъществуващи дози на ваксини срещу COVID-19 на стойност около 14 милиарда евро, съобщи агенцията за борба с измамите, цитирана от Ройтерс в понеделник.

Такива посредници искат авансови плащания и не предоставят подробности за доставката, каза Виле Итала, ръководител на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. От службата подчертаха, че фармацевтичните компании настояват да продават  ваксините си директно на правителствата.

“Проблемът е доста сериозен, изпращат оферта, която не е реална” добави той.

Измамите, които ОЛАФ разследва, идват както от изпечени престъпници, така и от отделни опортюнисти, работещи в дългата верига от посредници, често водеща извън ЕС, посочи Итала.

Той коментира още, че ОЛАФ все още няма информация фалшиви ваксини да се предлагат на европейския пазар, но и това е вероятно да се случи: “Измамниците намират начини, там, където има много пари”.

“ОЛАФ работи с правителствата на ЕС, правоприлагащите органи и фармацевтичните компании, за да изправи виновниците пред съда, въпреки че засега няма информация за правителство на ЕС, което да се е поддало на подобни измами.

Нарастващите измами добавят към проблемите в неуспешната кампания за ваксиниране на ЕС, която е помрачена от недостиг на обещаните доставки, забавяния и известна социална съпротива, особено към ваксината на АстраЗенека.

Досега блокът е ваксинирал само около 5% от възрастното си население при поставена цел 70% до края на лятото. В  този аспект изостава далеч след Великобритания, Израел и САЩ.