Необичайна среща на финландския премиер в Естония

The Capitals е ежедневният обзор на столиците на EURACTIV.com

РубрикатаСтолицитеви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

ХЕЛЗИНКИ

Финландия и Естония – вечно приятелство? Миналата седмица финландският премиер Сана Марин направи официално посещение в Стокхолм, а след това и в Талин. В Швеция срещата напомняше по-скоро кафе-пауза с колегите ѝ социалдемократи. Но в Естония посещението имаше съвсем друг характер – възможност за поправяне на щети, нанесени от непремерени изказвания.

Прочетете повече от Pekka Vänttinen.

///

БЕРЛИН

Приятелска среща в Москва. Канцлерът Ангела Меркел посети Москва през уикенда, за да обсъди ескалацията в последно време на отношенията между САЩ и Иран, както и конфликтите в Украйна, Сирия и Либия. За изненада на мнозина срещата беше топла и приятелска, а двамата държавни глави наблегнаха на сходствата в позициите си. Спекулира се, че със сегашния вакуум, оставен от САЩ, отстъпващи от обичайната си роля във външната политика, демонстрираният стил в международните отношения може да се превърне в бъдещо статукво.

Прочетете повече от Sarah Lawton от EURACTIV.de.

///

ВИЕНА

Фон дер Лайен търси подкрепата на Австрия по въпроса с източните страни членки. Насрочвайки задължителната си среща с председателя на Комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен за неделя (12 януари), непосредствено след встъпването си в длъжност, канцлерът Себастиан Курц, ÖVP (Австрийската народна партия) даде сигнал, че правителството му е ангажирано с Европа.

На срещата фон дер Лайен демонстрира одобрението си за амбициозните цели на Австрия в областта на климата и възложи големи надежди в способностите на страната да изгради мостове между източните и западните държави членки.

Прочетете повече от Philipp Grüll от EURACTIV Германия.

///

ПАРИЖ

Може ли случайна група граждани да спаси околната среда? 150 граждани във Франция, избрани на случаен принцип, работят по климатичните проблеми в страната в опит да намерят решение за намаляване на парниковите газове. Въпреки че президентът Еманюел Макрон обеща, че резултатите от работата им ще бъдат взети под внимание чрез закон или референдум, мнозина са недоволни от групата.

Защо е цялата тази шумотевица? Прочетете повече от EURACTIV Франция.

///

БРЮКСЕЛ

Със или без NVA (Нов фламандски съюз)? Над белгийското федерално правителство продължава да тегне несигурност, докато коалиционните информатори Йоахим Коенс, CD&V (Християндемократи и фламандци) и Жорж-Луи Буше, MR (Реформистко движение) отново се подготвят за среща с краля днес следобед (13 януари). След 232 дни преговори все още не е ясно дали коалиция между двете най-големи партии – фламандската националистическа N-VA и социалистическата PS е възможна.

Прочетете повече от Alexandra Brzozowski.

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – ИРЛАНДИЯ

ЛОНДОН

Изтича срокът за намиране на заместници на Корбин. Днес (13 януари) изтича крайният срок за номиниране на кандидати за заместник на лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин. Досега само четирима кандидати: зам. секретарят по въпросите на Брекзит Кийр Стармър, Джес Филипс, Лиза Нанди и Ребека Лонг-Бейли достигнаха прага от нужните 22 номинации от британските депутати и евродепутати.

Прочетете повече от Ben Fox от EURACTIV.

///

ДЪБЛИН

Дата за изборите. Ирландският премиер Лео Варадкар взе решение за датата на предстоящите избори, но отказва да я обяви по „протоколни причини“.

Прочетете повече от Samuel Stolton от EURACTIV.

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

„Не исках да кажа това“. Прогресивните сили разкритикуваха Никола Зингарети (център-ляво) след интервюто му в La Repubblica, в което обяви, че партията му (Демократическа партия) променя името си и се отваря към гражданското движение, нарекло се „Сардините“. Зингарети отстъпи на следващия ден, заявявайки, че иска да модернизира, а не да раздели партията.

„Не исках да кажа това“ част 2. В телевизионно интервю Лоренцо Фиорамонти, италианският министър на образованието в оставка, заяви, че писмото му до премиера Джузепе Конте, в което подава оставката си, е целяло само да изпрати послание към правителството относно липсата на финансиране в образователното министерство. Фиорамонти не очакваше оставката му да бъде приета така лесно.

Какво се случи с наследника на Фиорамонти? Прочетете повече от Gerardo Fortuna от EURACTIV.

///

МАДРИД

С поглед към Каталуния, Санчес обеща социален и териториален диалог. Новоизбраният социалистически министър-председател Педро Санчес обеща „социалният, териториален и междупоколенченски” диалог да бъде в основата на мандата му, с поглед върху политическия конфликт в Каталуния.

Балансираният по пол кабинет на Санчес, който се оказва и първата коалиция в страната след възстановяването на демокрацията, възнамерява да “говори с един глас”, като в същото време черпи вдъхновение от различни места. Трима от четиримата заместник-премиери ще са жени, а четвъртият ще е крайнолевият лидер и бивш евродепутат Пабло Иглесиас, Unidas Podemos (Обединени можем). (Beatriz Rios | EURACTIV.com)

///

ЛИСАБОН

Футболни разкрития предизвикват политически дебат в Португалия. „Герой“ за едни и „злодей“ за други, създателят на Football Leaks (футболни разкрития) Руй Пинто ще узнае днес (13 януари) по колко престъпления ще бъде съден. Законите за подаване на сигнали за нарушения на страната ще бъдат подложени на изпитание в безпрецедентния за Португалия случай.

Прочетете повече от Lusa‘s João Godinho и Jorge Afonso Silva.

///

АТИНА

Какво всъщност правят американците? Гърция има отворен канал за комуникация със САЩ, което е голямо предимство особено при сегашното положение, заяви гръцкият премиер Никос Дендиас в интервю за телевизия SKAI в неделя.

Каква е ролята на Вашингтон в диспута между Гърция и Турция обаче? Сарантис Михалопулос обяснява какво се случи този уикенд.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ПРАГА

Чешките евроскептици искат да останат в ЕС. 54% от чехите (55% през февруари 2019 г.) отхвърлят референдум за излизането на страната от ЕС, в сравнение с 30% от анкетираните, които са “за“ подобен референдум, сочи социологическо проучване на института CVVM. Ако такъв референдум се беше провел през декември 2019 г., 21% от чехите биха гласували за излизането на страната от Съюза, докато 45% от анкетираните биха предпочели Чехия да остане държава членка. (Ondřej Plevák | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Премиерът Виктор Орбан ще проведе средносрочни консултации с председателите на избирателните райони на „Фидес“ и Християндемократичната партия, съобщи управляващата коалиция. „Фидес“ ще проведе разговорите в средата на четиригодишния си мандат, за да направи оценка на постиженията и приоритетите на правителството за тази година. Консултациите със 106-е председатели на избирателни райони започват следващата седмица. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

///

ВАРШАВА

Хиляди участваха в марша срещу съдебните реформи. В знак на солидарност към съдиите в страната, по улиците на Варшава се проведе марш от близо 15 000 души в подкрепа на независимата съдебна система. Походът беше организиран в подкрепа на съдиите, които управляващата националистка партия PiS (Право и справедливост) възнамерява да накаже за неспазване на противоречивите си реформи. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

Прочетете още: 15 000 участваха в марша на справедливостта в Полша

///

БРАТИСЛАВА

Екстремистка партия на второ място преди изборите. С предстоящите избори на 29 февруари, последните социологически проучвания потвърждават, че втората най-популярна партия в страната след управляващата SMER-SD (Посока – Социална демокрация) е неофашистката ĽSNS (Народна партия „Наша Словакия“). (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЗАГРЕБ

Времето ни изтича“. Хърватският депутат и бивш външен министър Миро Ковач (Хърватски демократичен съюз, ЕНП) публикува изявление, в което изисква от премиера Андрей Пленкович да поеме отговорност за съкрушителната загуба на изборите миналата седмица.

Прочетете повече от Tea Trubić Macan от EURACTIV Хърватия.

///

СОФИЯ

Да измамиш системата. Българският външен министър Екатерина Захариева предложи необичайна схема, която да помогне за вдигането на американските визи за български граждани. САЩ твърдят, че процентът на отказани за българи, е твърде висок – 9%.  Прагът за обмисляне на премахването на изискването за виза е 3%. Захариева предложи българите с „добро визово досие“ да кандидатстват за американска виза, дори да не се нуждаят от такава, само за да подобрят статистиката. Идеята обаче звучи твърде нереалистично, тъй като гражданите, нямащи нужда от визи, едва ли биха губили време и пари, за да кандидатстват. (Георги Готев, EURACTIV.com) Прочетете повече от EURACTIV.bg.

***