Неодобрени от ЕС препарати може да влязат в сертификатите за ваксинация

"Това е проблем, който скоро ще трябва да разрешим“, каза Ана Паула Закариас във вторник и добави, че е възможно ваксините, които не са одобрени, да фигурират в сертификатите. Shutterstock / Nattakorn_Maneerat 

Държавният секретар на Португалия по европейските въпроси призна, че ваксините, които не са сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата, но вече се разпространяват в Европа, могат да бъдат включени в дигиталния сертификат за  ваксинация на ЕС, който скоро ще бъде представен от Комисията.

“Това е проблем, който скоро ще трябва да разрешим“, каза Ана Паула Закариас във вторник и добави, че е възможно ваксините, които не са одобрени, да фигурират в сертификатите.

Тя добави, че Европейската комисия, която е отговорна за наблюдението на прилагането на новите ваксини в държавите-членки, ще продължи да работи в тясно сътрудничество с Европейската агенция по лекарствата, за да гарантира, че въпросните препарати не са “незаконни“.

Неотдавна лидерите на блока дадоха на председателя на ЕК мандат да започне работа по сложната техническа част на цифровия сертификат за ваксинация и да излезе с предложение в рамките на три месеца.

Изглежда обаче, че Комисията иска да ускори процедурите и затова заяви по-рано тази седмица, че законодателно предложение ще бъде представено през март.

Без да ги назовава конкретно, Закариас намекна за страни членки, които вече са купили руски и китайски ваксини или обмислят да купят, за да преодолеят закъсненията в доставката на препарати, които са одобрени от еврорегулатора.

След Унгария, която вече започна инжектира с руската “Спутник” и китайската “Синофарм”, Словакия получи първите 200 000 дози от Русия в понеделник.

Освен това Австрия, която критикува Eвропейската агенция по лекарствата за забавянето на процеса на разрешаване на ваксини, заяви, че е в контакт с Израел и Русия за съвместно разработване на ваксини от второ поколение за справяне с новите варианти на коронавируса, за да “не зависи от Европейския съюз в бъдеще”.

Закариас каза също, че въпросът трябва да бъде обсъден на ниво Световната здравна организация, тъй като е важно сертификатите “да могат да се използват в глобален мащаб“. Тя подчерта, че цифровото решение, по което сега работи Европейската комисия, трябва да включва използването на QR код.

Португалката допълни, че сертификатите ще имат за цел да улеснят пътуването, така че е необходимо да се вземат предвид няколко неща, а именно, че “ваксината не е задължителна, а е доброволна“.

“Идеята за приемане на правен инструмент, в който се казва какво трябва да бъде включено в този сертификат, е важна. Там ще пише “x е получил първата доза, както и от коя ваксина и на  коя дата.  Може също да се включи, че човекът е боледувал или че е направил тест“, добави тя.

Сертификатът за ваксинация на ЕС обаче може да се сблъска с практически трудности, освен ако държавите-членки  не се съгласуват.

Например, Будапеща наскоро обяви, че в нейния сертификат за ваксинация няма да посочва кой тип ваксина е използван.