Нидерландският премиер Рюте върти педалите към нов мандат

Нидерландският министър-председател Марк Рюте пристига на велосипеда си в Catshuis, официалната резиденция на премиера на Нидерландия, в Хага, Нидерландия, 13 декември 2020 г. [Bart Maat / EPA / EFE]

Нидерландският премиер Марк Рюте се надява, че следващата седмица избирателите ще добавят още един мандат към 10-годишното му управление. 54-годишният либерален лидер, който често ходи с колело на работа, се опитва да поддържа образ на нормалност, стабилност и пестеливост по време на управлението си. И особено по време на пандемията.

Критиците обаче го наричат ​​“тефлоновия“ Марк заради способността му да избягва скандалите, докато в Европа той е по-известен като “г-н Не” заради опозицията му срещу харченето.

Социологическите проучвания сочат, че Рюте и неговата либерална VVD (Народна партия за свобода и демокрация) са на път да оглавят ново коалиционно правителство.

“Той кара колело. Това е нормален човек… лидер на “народна партия”, коментира политическият анализатор Андре Краувел от Свободния университет на Амстердам пред AFP.

“Рюте няма да дойде с голяма лимузина с шофьор, който да му отвори вратата. Той не се нуждае от това”.

“В Нидерландия не е нужно да демонстрирате влияние чрез всички тези символи на богатството. Хората харесват тази скромност”.

“Тефлоновия премиер

Бивш мениджър човешки ресурси в англо-нидерландската потребителска компания Unilever, Рюте влезе в политиката с либералната Народна партия за свобода и демокрация и стана нейн лидер през 2006 г.

Рюте стана министър-председател през 2010 г. и използва безпогрешните си политически инстинкти и приветлива личност, за да изгради три коалиционни правителства, след като беше първи на изборите през 2012 и 2017 г.

Опонентите му обаче го обвиняват в липса на визия и в присвояване на най-популярните им политики.

“Наричаме го “тефлоновия премиер”, коментира Джес Клавер, лидер на партията GroenLinks (“Зелени леви”), пред AFP. “Той няма собствени идеи, върви по течението”.

“Мисля, Рюте е голям политически талант, но той използва таланта си, за да остане на власт, вместо да направи най-доброто за страната и за Европейския съюз”.

В рамките на ЕС нидерланският премиер е противоречива фигура, особено сред страните от Южна Европа. Неговото настояване за пестеливост създаде много напрежение по време на дълговата криза в еврозоната през 2010 г. и миналогодишните преговори за спасителния фонд срещу коронавируса на блока.

По време на неговото управление Нидерландия блокира споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, няколко решения за разширяване на ЕС и все още блокира присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Този януари обаче нещо обаче най-накрая успя да „залепне“ на имиджа на тефлоновия премиер. Той и правителството му бяха принудени да подадат оставка заради скандал, при който хиляди родители – много от етнически малцинства – бяха неправомерно обвинени в измама с детски надбавки.

“Марк не обича промяната”

В типичен за него стил, Рюте се появи на колелото си за пресконференцията, на която подаде оставка, точно както го правеше и за срещите на кабинета за овладяване на кризата с коронавируса.

Дори още по-типично за него, той остана на поста служебен премиер до изборите, сякаш нищо не се е променило.

Самият Рюте се описва като “човек на навика и традицията”. През целия си живот е живял в Хага, където живее в същия апартамент, който е закупил след дипломирането си. Когато не се придвижва с колело, кара втора ръка Сааб и доброволства като учител.

Преди няколко години ергенството му предизвика медийни спекулации относно сексуалността му, но той отклони въпросите, като каза само, че е доволен от живота си.

Като младеж Рюте е искал да стане концертиращ пианист, преди да се присъедини към Unilever и след това да влезе в политиката.

Дългогодишният му фризьор обобщи добре публичния му имидж, запитан каква прическа предпочита премиерът.

“Марк не обича промяната, той винаги иска едно и също нещо”, каза Марко Риммелцван, който подстригва Рюте през последните 15 години.